Predsjednik Milanović uručio odluku o dodjeli mandata za sastav nove Vlade Andreju Plenkoviću - Kanal 5

Predsjednik Milanović uručio odluku o dodjeli mandata za sastav nove Vlade Andreju Plenkoviću

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uručio je odluku o dodjeli mandata za sastavljanje nove hrvatske vlade predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću u okviru Ustavom predviđenog roka i postupka.

“Odluku o dodjeli mandata uručio sam Plenkoviću gore u uredu da izbjegnemo tu ceremonijalnost. To je jedan komad papira, on je donio potpise, izborni rezultati su jasni i ja mu čestitam.”, rekao je Milanović nakon sastanka.

Plenković je Milanoviću zahvalio na uručenju mandata te objavio novi ustroj Vlade;

“Najavio sam smanjenje broja  ministarstava, Vlada s manjim brojim članova jednostavnija je za upravljanje, bit će nešto manje dužnosnika i tu će doći do određene racionalizacije, što se tiče broja službenika u ministarstvima ne znači da ovim preustrojem ima manje ljudi.”

Predsjednik Milanović; “Uglavnom sam za skoro sve mjere Vlade, koje su bile iznuđene i ad hoc, pružao podršku. Nismo se slagali oko simboličkih manifestacija, moji stavovi su jasni, teško da će se mijenjati. Inače ne znam gdje nisam kao pasivniji u ovom odnosu pružao tu vrstu podrške. Ako smatram da je nešto štetno, reagirat ću.”, izjavio je Milanović.

Andrej Plenković; “Nije ovo suradnja brda, već suradnja između mene i predsjednika Republike, iza nas je intenzivni izborni ciklus, na hrvatskom političkom prostoru, osim lokalnih izbora, jedna je sasvim druga situacija i perspektiva. U interesu nam je da tamo gdje možemo naći zajednički nazivnik, o temama o kojima trebamo voditi dijalog, naravno da ćemo ga voditi u interesu građana. Što se političkih stavova tiče, te će razlike ostati, no imamo dovoljno političke zrelosti. Mislim da možemo postizati suglasje na način koji je dobar za građane.”

Milanović i Plenković odgovarali su na novinarsko pitanje o (raz)rješavanju situacije s pozdravom.

Plenković; “To je pitanje regulirano našim Zakonima, napravili smo velike iskorake. Moja želja kao predsjednika HDZ-a je da svi manjinski zastupnici podrže Vladu. Činjenica da smo mogli razgovarati s drugim potencijalnim partnerima smo ostavili za druga vremena jer su se ucjenjivački ponašali. Zato smo išli na suradnju sa zastupnicima s kojima smo surađivali proteklih godina, oni koji u budućnosti žele podržavati.”

Predsjednik Milanović o istom pitanju; “Ovo s manjinama je nastavak dobre prakse, prakse dobrog duha, to nije samo simbolika, to Hrvatsku kao političku zajednicu razlikuje, nažalost, od nekih susjeda. Imamo dugu povijest razgovora o toj temi i odluci da taj urlik nije u skladu s Ustavom, pitanje je hoćemo li ga tretirat kao narušavanje reda ili mira ili sankcionirati kao govor mržnje jer on to jest. Dolazimo iz raznih miljea, obitelji, nisam čovjek koji voli zabrane, ali ovdje druge nema. To treba sankcionirati kao kazneno djelo s blagom kaznom koja će na onoga tko to radi ostaviti biljeg. Nećemo vršiti pritisak na tu temu, to je na volji onima koji to mogu promijeniti.”

Na pitanje o Zakonu o obnovi grada Zagreba, predsjednik Milanović je kazao kako je Zagreb i prije potresa bio zapušten grad.

Plenković je najavio kako če se najvjerojatnije već sljedećeg tjedna na prvoj sjednici nove Vlade u četvrtka novi zakon o obnovi Zagreb uputiti u Sabor na prvo čitanje.

“U suradnji s HBOR-om nalazit ćemo financije za obnovu Zagreba. To nije posao koji će se odraditi preko noći. Napravit ćemo zakon i onda program obnove. Okvir koji je održiv, sa financijama koje će moći pratiti ovaj proces.”, izjavio je Plenković.

Leave a Comment

Your email address will not be published.