Predsjednik Milanović: Transparent je govor mržnje, a sučeljavanja su dobra da se vidi tko je 'pao s kruške' - Kanal 5

Predsjednik Milanović: Transparent je govor mržnje, a sučeljavanja su dobra da se vidi tko je ‘pao s kruške’

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je transparent kojim se vrijeđalo i pozivalo na etničko nasilje nad srpskim ženama i djecom govor mržnje, a ne prekršaj protiv javnog reda i mira te poručio da takve stvari treba kriminalizirati. 

“Što se tiče načina sankcioniranja, neke stvari treba puno bolje zakonski urediti. Ovo jučer nije bio prekršaj protiv javnog reda i mira, ovo je govor mržnje. I dok god to policija bude tretirala kao prekršaj, događat će se ovakve stvari”, izjavio je predsjednik Milanović.

Dodao je da ni policija niti sudovi nisu krivi za to jer nemaju drugi zakonski okvir. Vezano za predizborna sučeljavanja predstavnika najjačih političkih opcija Milanović ih je ocijenio dobrim.

“Dobro je da se to održava, da se čuje i vidi tko su ljudi koji se natječu za najodgovorniji i najteži posao u državi, a to je posao predsjednika Vlade. To je jasno koji su ljudi, to su dvojica u principu. Uvijek je moguće da to na kraju bude netko tko je pao s kruške, ali vidjeli smo da to nije dobro”, rekao je Milanović. 

Što se tiče afere vezane za saborskog zastupnika i bivšeg SDP-ovog ministra zdravstva Siniše Varge kojeg PNUSKOK sumnjiči da je u vrijeme ravnanja HZZO-om navodno naručivao bespotrebne studije od oko 200.000 kuna, Milanović je rekao da je to “hvale vrijedan napor”.

“Međutim, krenemo li tom logikom, 90 posto stvari i studija koje se naručuju u ovo doba su nepotrebne. Recimo studija o privatizaciji Ine je nepotrebna. Hoće li za to netko kazneno odgovarati? I za razgovore i pregovore u tijeku izborne kampanje kada Vlada ne smije poduzimati nikakve poteze s financijskim reperkusijama”, upitao je Milanović.

Naglasio je da se nakon raspuštanja Sabora i raspisivanja izbora ne radi ništa što ima bilo kakve financijske posljedice. “Ništa, osim isplate plaća ljudima i poticaja ako su nekakvom kalendaru poticaja. Nema trećega. Dakle, makni ruke.”, poručio je Milanović. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.