Predsjednik Milanović pisao premijeru Plenkoviću: Niste smjeli podržati stav Vijeća EU, to šteti Hrvatima u BiH - Kanal 5

Predsjednik Milanović pisao premijeru Plenkoviću: Niste smjeli podržati stav Vijeća EU, to šteti Hrvatima u BiH

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović uputio je danas pismo predsjedniku vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću zbog propusta vlade RH u postupku donošenja Zaključaka Vijeća Europske unije o proširenju i Procesu stabilizacije i pridruživanja, a usvojenih u utorak 14. prosinca 2021. u Bruxellesu.
 
Predsjednik Milanović je u pismu izrazio svoje nezadovoljstvo i protivljenje usvojenim Zaključcima Vijeća Europske unije jer se njima ne jamče prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda.

Postupak vlade RH, koja je dala suglasnost na Zaključke Vijeća Europske unije, neprihvatljiv je predsjedniku Milanoviću, pogotovo zato što je na taj način odstupila i od stavova usuglašenih i prihvaćenih na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Predsjednik Milanović smatra kako vlada Republike Hrvatske, kao punopravne članice Europske unije, nije smjela podržati Zaključke Vijeća Europske unije koji ne jamče prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda.
 
Uvjeren kako je zaštita konstitutivnosti i prava Hrvata u BiH ujedno strateški nacionalni interes Republike Hrvatske, predsjednik Milanović upozorio je predsjednika vlade RH kako Republika Hrvatska ubuduće ne može podržati ni jedan zajednički dokument organizacija kojih je Republika Hrvatska članica, a koji neće sadržavati temeljne elemente zaštite Hrvata u Bosni i Hercegovini kao što su konstitutivnost i legitimna zastupljenost u tijelima vlasti. Jedino tako može se zaštititi i nacionalni interes Republike Hrvatske, stoji između ostalog u pismu predsjednika Milanovića.

Leave a Comment

Your email address will not be published.