Predsjednik Milanović odlikovao kardinala Vinka Puljića - Kanal 5

Predsjednik Milanović odlikovao kardinala Vinka Puljića

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao je Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom Vinka kardinala Puljića, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog. Odlikovanje kardinalu Puljiću dodijeljeno je za izniman doprinos u očuvanju hrvatskog identiteta te za iznimne uspjehe u međureligijskom, kulturnom i humanitarnom djelovanju.

„Mislim da su ova desetljeća, koliko ste radili i kao pastir i zadnjih nekoliko kao vrhbosanski nadbiskup, ostavili jedan svijetao, blistav trag, i kao čovjek i kao crkveni prelat katoličke crkve, crkve kojoj pripada najveći dio hrvatskih građana i Hrvata u Bosni i Hercegovini“, rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju.  

„Za Hrvate u Bosni i Hercegovini također ste napravili puno. Oni tamo žive u susjednoj prijateljskoj državi čiju opstojnost nikada ničim nećemo dovest u pitanje. Vi ste učinili sve što ste mogli, sa svoje strane, da odnosi između nacija i vjera ostaju harmonični, ljudski, u skladu s temeljnim načelima i postulatima onoga što propovijedate, a to je bratstvo sloga, mir i ljubav među ljudima. Znam da to zvuči kao obična fraza i da je puno puta ponovljeno i izrečeno, ali to je ono čemu treba težiti i što je jedini smisao i sadržaj politike“, poručio je hrvatski Predsjednik te zahvalio kardinalu Puljiću na svemu što je učinio i onome što će još učiniti.

Foto: Ured predsjednika RH

Zahvalivši na dodijeljenom odlikovanju vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić prisjetio se u svojem obraćanju svih onih koji su ga nadahnjivali „kako se ispravno postaviti u izazovnim vremenima“.

„Mi smo u Bosni i Hercegovini različiti i po vjeri, kulturi i nacionalnom identitetu. Zato sam uporno zastupao put dijaloga, međusobnog uvažavanja po onom principu: svoje voljeti, a tuđe poštivati“, poručio je kardinal Puljić istaknuvši kako je „zahvalan da ste to uočili i ovim priznanjem me ohrabrili. U biti ste ohrabrili sve one koji su sa mnom surađivali na toj istoj crti stavova i opredjeljenja i na tome Vam iskreno hvala!“, zaključio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić svoje obraćanje.

Leave a Comment

Your email address will not be published.