PREDSJEDNIK MILANOVIĆ O uhićenju bivše ministrice Žalac: Pala Gabika, Plenkovićev kadar - Kanal 5

PREDSJEDNIK MILANOVIĆ O uhićenju bivše ministrice Žalac: Pala Gabika, Plenkovićev kadar

„Pala Gabika, Plenkovićev kadar. Naravno, to je samo hapšenje, ali očito je bilo praćeno detaljno. Nadam se, u interesu povjerenja u sustav, da će biti brzo završeno, u smislu optužnice ili ne. Za razliku od slučaja ‘Slovenska’ gdje još čekamo optužnicu“, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović komentirajući u izjavi za medije slučaj uhićenja bivše ministrice Gabrijele Žalac.

„Gospođa Žalac je Plenkovićev mladi kadar, to je taj zeleni kadar, zelen po iskustvu, a po moralu tamnijih boja. Ima ih još”, dodao je predsjednik Milanović podsjećajući kako je već ranije govorio da bi bilo dobro skratiti kaznene postupke na način da se limitira vrijeme istrage. „To se očito ne želi. Ne govorim o procesu nego o procesnim normama, načinu kako se vodi postupak“, objasnio je. 

„Nismo valjda mislili da će toliki novac dolaziti u Hrvatsku, a da to neće biti kontrolirano. To su ogromni novci. Nabave softvera su nužnost, bez toga danas država ne može funkcionirati. Zarade su odlične, ali da moraju biti super, super, super odlične, to ne. Koliko sam shvatio, radi se o bildanju firme s jednim zaposlenim. Kod cijena ima svega, posebno kada se radi o softveru“, istaknuo je predsjednik Milanović. Na upit kako komentira činjenicu da je Žalac i dalje članica Predsjedništva HDZ-a, predsjednik Milanović je rekao  kako nije ni znao da je još članica Predsjedništva HDZ-a i dodao: „To je politički kadar Andreja Plenkovića, to je njegov izbor. Sjajan mu je odabir“.

Novinari su pitali predsjednika Milanovića i za komentar riječi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je o rješavanju sudbine nestalih rekao da su obje strane učinile premalo.

„Vučić nije u poziciji da pregovara, to će se riješiti ili se neće ništa riješiti. Ako Srbija želi u Europsku uniju to mora riješiti. Zahtjevi koje postavljamo pred Srbiju su minimalni, ali da će dvije tisuće ljudi za koje znamo da su ubijeni, zakopani u Hrvatskoj i prebačeni u Srbiju prije dolaska UNPROFOR-a, da će ostati na ovome – neće! To će biti istjerano na čistinu“, poručio je predsjednik Milanović. 

Predsjednik se osvrnuo i na sastanak Vijeća za obranu čiji su sadržaj javno komentirali i predsjednik Vlade i predsjednik Hrvatskog sabora.

„Laprdaju o sadržaju razgovara na Vijeću za nacionalnu sigurnost i Vijeću za obranu što je po meni na razini krivičnog djela. Prvi put smo čuli da se premijer Plenković i Njonjo usude govoriti što je bilo na sastanku na kojem se ne smije ni mobitel koristiti. Jedina osoba koja to nije shvatila je Jandroković. Nakon tri sata sastanka, čovjek je izvadio mobitel i počeo tipkati po njemu. Onda je rekao da nije znao. To je jedan detalj, nema veze sa sadržajem. Samo da vidite kakva je sigurnosna kultura čovjeka koji vodi hrvatski Sabor i koji druge naziva smećem. Imao je sinkopu četiri sata na sjednici, nije usta otvorio. A kad ih je otvorio, to je bilo za kavez. Toliko o onome što je bilo na sastanku, toliko o tome tko je zabranio Robertu Hranju da govori. On se na kraju jučer morao očitovati. Kome javnost vjeruje, Njonji ili admiralu?“, rekao je predsjednik Milanović.

Predsjednik je ponovio kako je Hrvatska odlučila ne ulagati u ništa, osim u zrakoplove, što smatra problemom, „naročito zato što se sljedeće tri godine ne planira, prema projekcijama, ništa uložiti“. Podsjetio je kako je i bivša predsjednica Republike više puta naredila odlazak pripadnika HV-a preko granice bez odluke ministra obrane. „Tri puta je Hrvatska vojska u 2015. godini otišla preko granice bez odluke ministra. Na zahtjev predsjednice, odnosno njezinog ureda, i po zapovjedi Drage Lovrića direktno. Jednom u Bleiburg i to s puškama i dvaput helikopterima u Srebrenicu. Znate za sve to, to su javni događaji. Odluke ministra nema u fileu. U slučaju Bugojna vojska se nije maknula iz Hrvatske dok ministar nije napisao odluku temeljem koje je admiral Hranj potpisao zapovijed jer vojska bez zapovijedi ne ide. Tada je na neki način kršen zakon ili ga se ignoriralo, jer što ministar ima odobravati let helikoptera predsjednici koja ide u Srebrenicu“, rekao je Predsjednik.

Na pitanje novinara hoće li tražiti suglasnost ministra obrane za korištenje vojnih resursa, predsjednik Milanović je odgovorio:

„Neću tražiti suglasnost za let helikopterom, a ministar neće govoriti u vojarnama dok ne vrati brigadira Burčula. Letjet ću kao vrhovni zapovjednik ako bude potrebe“. Ponovo je upozorio kako se vojni resursi koriste u privatne svrhe: „Apsolutno, to su javne stvari. Kako se potpisuju ministarske odluke u sivoj zoni. Ja to vidim – kako se dižu raketne topovnjače, patrolni brodovi za nevojne svrhe, kako se to selektivno nekome daje, a nekome ne daje, pa ćemo razgovarati o tome jer to je kazneno djelo“.

Leave a Comment

Your email address will not be published.