Predsjednik Milanović o izboru šefa Vrhovnog suda: To je travestija, bijedna gluma u kojoj si stavljamo perike, štikle i glumimo natječaj, a nema ga - Kanal 5

Predsjednik Milanović o izboru šefa Vrhovnog suda: To je travestija, bijedna gluma u kojoj si stavljamo perike, štikle i glumimo natječaj, a nema ga

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, nakon obilaska multimedijalne izložbe “Hrvatska svijetu” u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu, odgovarao je na novinarska pitanja.

O situaciji s izborom novog predsjednika Vrhovnog suda;

“Čuo sam da je spomenuo riječ natječaj, toga nema. Natječaj je jedno, a javni poziv drugo. Dakle, nema natječaja nego javnog poziva. Prije godinu dana sam položio prisegu gdje piše da ću se držati Ustava i zakona i da ću brinuti o poštovanju ustavno-pravnog poretka. Sad mogu odabrati da zakon koji je asistencija predsjedniku tretiram kao da ga nema. Poštovat ću Ustav.

Hrvatska je 30 godina birala predsjednika Vrhovnog suda na način koji je ustavni i praktični princip da bi se prije par godina donio zakon kojim se predsjedniku uzima jedna ovlast. Vrhovni sud je forma. Ja samo predlažem, Sabor odlučuje.”

Milanović je naglasio svoje mišljenje po kojem je “To je funkcija na kojoj se ljudi moraju mijenjati” te istaknuo da ne bi predložio istu osobu.

“Kad se predsjednika stavi pred dilemu da li da krši Ustav ili zakon, on nema izbora. Tu travestiju, tu bijednu glumu u kojoj si stavljamo perike, štikle i glumimo natječaj a nema ga, kao izbor glavne državne odvjetnice, to je sramota. Bit će upoznati s osobom koja čini razliku. Ta osoba ne može napraviti puno, ali je to simbolički važno. G. Sessa za mene nije tema. Svatko je žrtva u ovoj zemlji, a nije žrtva. I da je bio najbolji u svom poslu, ne bih ga predložio. Osoba na čelu Vrhovnog suda može napraviti razliku, ali onda se vraća suđenju.”

Govoreći o izboru suca dodao je:

“Taj zakon koji je netko donio sa žetončićima… Tamo stoji da bih u slučaju da se javi 300 kandidata, svih 300 treba dostaviti na mišljenje saborskom odboru. Bolje da se pravimo da toga nema. Ustav na koji sam prisegnuo, primjenjivat ću izravno, a HDZ i njegovi partneri neka paze kad ovako pokušavaju kompromitirati Ustav i izmisliti odnose kojih u Ustavu nema. Po meni Sessa ne bi trebao biti ni sudac. On je bio kompromis u zadnji tren.”

“Predsjednik Republike, odnosno ja, nikad se neće obraćati Ustavnom sudu jer to traje vječno. To neka rade saborski zastupnici. Izabran sam štititi Ustav. Ako je vojska na nekom mjestu koje držim neprikladnim, pozvat ću se na Ustav i vojska će se maknuti. Orsat Miljenić nije kandidat, on je političar, moj predsjednik Ureda. Ustav je krov pravosuđa. Tu njušim šeksizam.”

“Prema ovakvom Ustavu normalno su birani predsjednici Vrhovnog suda. Sad se dogodila sabotaža, pokušaj destrukcije ustavne norme. Ovo je političko imenovanje. Oni koji sve dijele stranački i ne razumiju razliku između države i stranke, htjeli bi da sve bude politički. Odatle ideja i pokušaj prijatelja da se proguraju ljudi”, dodao je Milanović.

Leave a Comment

Your email address will not be published.