Predsjednik Milanović na Sutjesci "Hrabroj mladosti naše herojske Dalmacije" - Kanal 5

Predsjednik Milanović na Sutjesci “Hrabroj mladosti naše herojske Dalmacije”

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović povodom Dan antifašističke borbe položio je vijenac kod spomenika Drugoj dalmatinskoj brigadi na Donjim Barama, na području Nacionalnog parka Sutjeska u BiH.

“Razlog mog dolaska ovdje je velika bitka u kojoj je sudjelovalo i poginulo puno naših ljudi. Mislim na Dalmatince iz Hrvatske, prvenstveno Hrvate, Srbe iz okolice Knina, ljude iz Hrvatske. Ogroman broj Hrvata, isključivo Dalmatinaca, ovdje su prije osamdeset godina ostavili svoje kosti”,  rekao je predsjednik.

Na vijencu je stajalo: “Hrabroj mladosti naše herojske Dalmacije”.

Predsjednik Milanović položio je vijenac na Donje Bare povodom obilježavanja bitke na Sutjesci u kojoj je poginulo više od 7500 partizanskih boraca među kojima i 3032 hrvatska partizana iz Dalmacije.

Istaknuo je kako se na ovom području borila skoro cijela Dalmacija, a tijekom dana odao je počast i kod spomenika na Tjentištu.

“To su bili borci za slobodu i borci protiv nacizma i fašizma. Ovo je spomenik samo Dalmatincima, Drugoj dalmatinskoj, ovo je spomenik hrabroj dalmatinskoj, hrvatskoj mladosti, partizanima toga vremena. A dolje će biti posveta partizanima, borcima protiv nacizma i fašizma”, rekao je predsjednik Milanović te dodao kako su se ljudi  borili za nešto u što su vjerovali i bili  spremni poginuti. Bilo ih je jako puno, cijela Dalmacija, a preživjeli su završili u Trstu. Ljudi koji su ovdje preživjeli činili su okosnicu vojske koja je hrvatsku Istru pripojili matici Hrvatskoj.”, rekao je predsjednik Milanović.

Leave a Comment

Your email address will not be published.