Predsjednik Milanović na samitu NATO-a: Konflikt svakim danom sve više prijeti da se prelije - Kanal 5

Predsjednik Milanović na samitu NATO-a: Konflikt svakim danom sve više prijeti da se prelije

U Madridu je održan dvodnevni summit NATO-a na kojem je sudjelovao i predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović.

Čelnici NATO-a usvojili su na summitu novi Strateški koncept za narednih 10 godina, a u kojem se definira sigurnosni izazove s kojima se Savez suočava i daju obrisi političkih i vojnih zadaća koje NATO treba provesti za njihovo rješavanje.

“Donijeli smo odluku na samitu da pozovemo Švedsku i Finsku da postanu članice i to brzinom koja dosad nije viđena”, rekao je novinarima u Madridu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Predsjednik Milanović po dolasku na summit odgovarao je na pitanja novinara.

“Finska i Švedska trebaju dobiti pozivnicu, vidjet ćemo što će biti s tim u drugom roku, pretpostavka je da će sve biti u redu, ali nikad se ne zna, ali to znate i bez mene”, rekao je Milanović na početku svoga obraćanja pa je nastavio odgovarati na pitanja novinara.

“Ja sam više puta ponovio i u telefonskom razgovoru finskom predsjedniku, ovdje nema ničeg osobnog što se mene tiče, to su države koje ispunjavaju visoke kriterije, ovo što Turska traži od njih je dosta, ja sam tu principijelno više na švedskoj nego na turskoj strani, vidjet ćemo kako će se ta stvar razvijati dalje, hoće li biti neki monitoring, to je teško reći. Moj je platni razred Hrvatska i njezini interesi, makar i pogriješio”, rekao je Milanović.

“Nema tu nikakvih tajni koje javnost ne bi smjela čuti. Ja sam govorio o problemi BiH, koja je sigurnosni problem i nešto što nam život u susjedstvu čini nestabilnim i lošim i što ugrožava barem pola milijuna državljana EU-a, što su Hrvati u BiH, i želim da se to riješi. Tko je čuo, čuo je i ja puno dalje od toga ne mogu”, rekao je Milanović.

države su primile stotine tisuća i milijune prognanika, Hrvatska nije. Hrvatskoj se u ovom slučaju geografija pokazala kao prednost. Možda zvuči cinično, ali nije”, rekao je Milanović.

Leave a Comment

Your email address will not be published.