PREDSJEDNIK MILANOVIĆ Kad ja krenem koristiti svoje ovlasti, neće biti dobro... Hvala lijepo, hvaljen Isus - Kanal 5

PREDSJEDNIK MILANOVIĆ Kad ja krenem koristiti svoje ovlasti, neće biti dobro… Hvala lijepo, hvaljen Isus

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović održao je press-konferenciju na Pantovčaku, a nakon današnjeg sastanka predsjednika Milanovića, premijera Plenkovića i ministra Marija Banožića održanog u Banskim dvorima. Prvo je održana sjednica Vijeća za obranu, a potom se sastalo i Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Za zajedničkim stolom našli su se prvi put od izbijanja političkog sukoba u državnom vrhu Milanović, Plenković, Banožić i načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj. 

“Upozoravao sam danima pred ovaj sastanak. Nabava borbenih aviona je dobra stvar, ali ne može cijela vojska biti talac toga”, rekao je predsjednik Milanović. Meni nije bila prihvatljiva lakirovka i mazanje očiju javnosti tako da se ništa nismo dogovorili na Vijeću za obranu. Na drugoj sjednici, onoj Vijeća za nacionalnu sigurnost, jesmo.”

“Što se tiče slučaja Burčul, oni su rekli da se tu ništa ne događa. Ja o tome mogu razgovarati samo s Plenkovićem. Rekao sam premijeru da on to mora riješiti.”

“Najavljivana je kupovina borbenih oklopnih vozila, američkih, to je bila velikodušna ponuda Amerikanaca. Polako je škartiramo, a to je naprosto nestalo iz proračuna. Nema. To nije najavljeno, a prije toga su mjesecima na političkim predizbornim skupovima govorili o tome. To bi jednostavno bio sljedeći korak da se HV dovede na sljedeću razinu, ništa više od toga”, rekao je Milanović.

“Ja ne mogu prijeći preko toga. Ova vrsta mudrovanja, da se javnosti ne kaže ništa. Ovdje trebamo akciju u okviru onog što je moguće. Ja želim da Hrvatska vojska ne budu glineni golubovi. Dolaskom aviona u Hrvatsku ne mijenja se ništa bitno ako se ništa drugo ne promijeni. A Hrvatska si to može priuštiti. To je ignorantski pristup opremanju HV-a, slušati priče o tome što smo ja i moja vlada radili u teškim ekonomskim uvjetima… Ja nisam dužan polagati račune ni Banožiću ni Plenkoviću, mene je narod nakon toga izabrao za predsjednika.”

“Ministar vjerojatno računa da će mi nešto baciti preko plota na stol i da ću ja to potpisati. Kad ja krenem koristiti svoje ovlasti, a ministar je ponizio i devastirao jednog uzornog časnika, neće biti dobro. Ja mogu razriješiti bilo koga. Jel to način? Ne, neću, to je pitanje vojničke časti. Neki ljudi to ne razumiju. Riječi da trenutno materijalno stanje Oružanih snaga nije zadovoljavajuće, to je nekim ljudima too much. I oko toga se nismo uspjeli dogovoriti”, rekao je Milanović.

“Dakle mi kupujemo avione, a sve drugo stoji. I onda ćemo reći da nam je proračun za vojsku narastao za milijardu eura. Dakle kupujemo Ferrari bez kotača da stoji u avliji. Kupili smo i vrhunske haubice, to je sve napravio Kotromanović. A ja sad moram objašnjavati zašto se nismo dogovorili formalnosti. Očekujem da premijer bude odgovoran i da preuzme odgovornost. Nikakav Banožić ili netko drugi”, rekao je Milanović.

“Suradnja vrhovnog zapovjednika i ministra ovisi o njemu. On nije izabran. Plenković je neodgovoran. Ministar je samo ministar. Ali i ministar Beroš je odgovoran za puno više novca od Banožića, pa ne potpisuje listu svih operacija i intervencija Hitne pomoći. Ta priča da će ministar kontrolirati vrhovnog zapovjednika… jesu oni normalni?”

“To je napad na ustavnu poziciju predsjednika republike. Poruka je da će to opstruirati, za to će odgovarati Plenković. Predsjednik je vrhovni zapovjednik i vojska mu daje potporu. Predsjednik se ne petlja u to kad ministar… Ne radi se o stanu, to je sitan lopovluk… Radi se o odlukama da se državni resursi HV-a i mornarice koriste u privatne svrhe i ne naplaćuju. To ćete vidjeti. Neću vam još ništa reći. To je kažnjivo, kao i odluka o umirovljenju načelnika Počasno-zaštitne bojne, koji znate koga štiti? Ne jelenove, koje bi ovaj poubijao karabinom”, rekao je Milanović.

“Ima toliko toga o tom čovjeku, ne može sve u jedan dan, dobit ćete zapletaj crijeva”, dodao je predsjednik govoreći o Banožiću. “Ministar je nebitan, on ne može stajati između načelnika OS RH”, rekao jepredsjednik Milanović.

Leave a Comment

Your email address will not be published.