Predsjednik Milanović: Bilo je grešaka u ratu, to je velika lekcija za nas u ljudskom smislu - Kanal 5

Predsjednik Milanović: Bilo je grešaka u ratu, to je velika lekcija za nas u ljudskom smislu

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 25. obljetnicu oslobodilačke operacije Oluja. Na središnjoj svečanosti koja se održava u Kninu govor je na glavnom kninskom Trgu Ante Starčevića održao predsjednik Republike Zoran Milanović;

“Čast mi je, ovo nije fraza, i posebna prilika govoriti na 25. godišnjici velike pobjede. To je dugo razdoblje u životu čovjeka. Djeca tad rođena danas su formirana. U 25 godina odnosi među državama i u svijetu se mijenjaju.

U ovih 25 godina odmakli smo daleko i nismo isto društvo kao onda. O tome dobro govori i govor predsjednika Vlade koji toplo pozdravljam i vjerujem da će se pretočiti u stvarnost, život i kulturu srca koje će nas obilježavati kao naciju.

25 godina je voda duboka, vrijeme je da se u njoj ogledamo i nije nužno govoriti o zajedništvu, ali da budemo zajedno, da razgovaramo o stvarima koje nas spajaju i dijele, da gledamo različitim pogledom, to nisu nužno uvijek isti pogledi. Bitno je da se razgovara.

Zato neću ponavljati ono što su rekli jer puno toga je rečeno. Govorit ću o etapama našeg puta do pobjede i velikom teretu i velikoj šansi, a to su odnosi Hrvata i Srba.

Jedan veliki državnik je prije puno godina, u vrijeme najvećeg rata, opisao put svoje države do pobjede i rekao: “U ratu odlučnost, u porazu prkos i otpor, u pobjedi velikodušnost i u miru dobra volja”. Kako univerzalno i primjenjivo na naš put! U ratu koji je nametnut, u kojem su nas napali, u ratu koji nismo htjeli, bili smo od prvog trenutka zatečeni. Rat se dogodio u treptaj oka. Jako je teško bilo znati što je pred tobom, predvidjeti tuđe reakcije i graditi Hrvatsku vojsku. To je zadatak koji je rađen punih pet godina i predvodio ga je prvi hrvatski ratni predsjednik Franjo Tuđman. Posao koji je tad napravljen, nešto je iz čega bi Hrvatska mogla učiti. Ta pobjeda nije pala s neba, ona nije slučajna nego je rezultat rada, planiranja, koncentracije, inteligencije, stotina tisuća ljudi.

Kao u mnogim ratovima, odlučuje malo dobrih i malo hrabrih ljudi. Drugi gledaju, komentiraju i ubiru plodove tuđeg rada. Tako je bilo, tako će i biti.

Rat je počeo porazom, teškim mukama, prognanicima. U tom ratu otpor je u početku izgleda kao uzaludan. Tu fazu je Hrvatska odživjela. Pobjedu su uzeli naši hrabri vojnici, njihovi zapovjednici u cijeloj Hrvatskoj, i u toj pobjedi smo trebali biti velikodušniji i organiziraniji.

Nikad, srećom, nismo potonuli u ponor moralne katastrofe, a to se u povijesti nekih naroda događalo. Grešaka je bilo, bilo je zločina koji su nas kasnije koštali. Sve te priče o zajedničkom zločinačkom pothvatu koje ne trebaju racionalnu analizu, to je posljedica grešaka koje smo, nažalost, napravili u prvim mjesecima nakon veličanstvene pobjede. Velika lekcija za nas. Velika lekcija u ljudskom smislu. Hrvatska država je kasnije ispravila tu grešku, ali jedan teret ostaje. Zato posebno cijenim prisutnost potpredsjednika Vlade jer doći ovdje i slaviti i pridružiti se Hrvatima, to nije matematička linearna jednadžba, to je arhitektura srca i duboko emocionalno pitanje.

U miru dobra vjera i dobra volja – mi smo odmakli na svom putu. Europska smo država, sve smo bolji u javnim poslovima, moramo biti još bolji.

Dolazim do hrvatsko-srpskih odnosa. Stotinu godina ti odnosi su komplicirani, najblaže rečeno. Bila je Jugoslavija koja više nikad neće biti. U početku najveća brana hrvatskom narodu da ne bude raskomadan između Talijana, Mađara, Karađorđevića. Izjalovio se taj napor. Bilo je sukoba, krvoprolića, građanskih ratova i nakon toga nikako da uđemo u fazu normalnih odnosa u kojima će prevladavati poštovanje, konstruktivnost, kao da smo i dalje opterećeni stvarima koje su posljedica agresije devedesetih.

Znam da govorim iz pozicije Hrvata, ali mi smo tu, naša dobra volja i vjera postoje, želimo surađivati, raditi, poslovati, želimo znati da kad naši ljudi rade u Srbiji, da će sud biti nepristran ako dođe do problema. Želim da uđemo u novu paradigmu odnosa. Odnosi ta dva naroda na ovim prostorima jako su važni, a kad se prepucavamo, nitko nam ne radi o glavi, drugi nas ne primjećuju, ti odnosi moraju biti bolji. Dat ću sve što kao hrvatski predsjednik mogu i smijem.

Ovih 25 godina bilo je sjajno putovanje, sretan vam ovaj veliki dan. Današnja atmosfera mi ponovno budi iskru oka prema riječima jednog velikog hrvatskog pjesnika: Živjela hrvatska kao narod silna, kao sunce visoka”, poručio je predsjednik Milanović u svom govoru u Kninu na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te na Dan hrvatskih branitelja.

Leave a Comment

Your email address will not be published.