Predsjednik i premijer kritizirali curenje informacija u aferi Rimac pa im stigao kratak i jasan odgovor iz DORH-a - Kanal 5

Predsjednik i premijer kritizirali curenje informacija u aferi Rimac pa im stigao kratak i jasan odgovor iz DORH-a

Najviši državni dužnosnici, od predsjednika RH Zorana Milanovića, preko premijera Andreja Plenkovića do ministar pravosuđa Dražena Bošnjakovića, kritizirali su javno rad DORH-a i USKOK-a, a sve zbog operacije u kojoj je uhićena Josipa Rimac i još 12 osoba povezanih u njemu korupcijsku hobotnicu.

Kao reakciju na prozivanja, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, kojega vodi nedavno izabrana glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, objavilo je na svojoj službenoj web stranici Članak 6. iz Zakona o državnom odvjetništvu, a u kojem stoji da je “zabranjen svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima i zamjenicima državnih odvjetnika”.

U tekstu Zakona se navodi kako se zabranjuje “zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja, te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti i u predmetima u kojima državni odvjetnik odnosno zamjenik državnog odvjetnika izvršava svoje ovlasti i dužnosti u zaštiti imovine Republike Hrvatske”.

Kratko i jasno, bilo kakvi pritisci na državne odvjetnike nisu dopušteni.

Podsjećamo, predsjednik RH Zoran Milanović uhićenje Josipe Rimac je komentirao i rekao: “Uhapšena je i privedena osoba koja je za mene govorila ne tako davno da nisam Hrvat i da ne volim hrvatski narod, da ga ne razumijem. Onda smo platili par milijuna kuna za kolodvor u Kninu, to je traženo od moje Vlade, iako to nismo naručili. No, s osjećajem radosti i patriotizma to financirali.”

“Onda je ista ta osoba dovela bukače u Knin, a sada je u istražnom zatvoru. Što se više o njoj može reći. Nevjerojatno da netko tko je državni tajnik ima takav freelancerski, slobodnjački nerv i da se ponaša kao da je agent neke američke investicijske tvrtke. Ono što sam u medijima pročitao i što je USKOK brže, bolje podijelio medijima, ako to bude korišteno ako vjerodostojan dokaz u postupku, ne znam gdje je kraj tome.”, izjavio je predsjednik Milanović.

Premijer Andrej Plenković također je komentirao slučaj curanja informacija i slučaj Josipe Rimac; “Nije mi jasno kako su u DORH-u tako brzo utvrdili da informacije ne cure od njih”.

“Ne znam kako DORH tako lakonski zna da nije do njih. Kako su oni to ispitali i utvrdili? Da onda vidimo tko je. Pa nije ovo prvi takav slučaj u ovom mandatu. Imali smo slučaj da netko fabricira SMS-ove mene kao predsjednika Vlade i potpredsjednice, i nikome ništa. Koji postupak traje protiv toga? Gdje su ti ljudi, što su napravili u vezi toga? I sada imate ovakvu situaciju. To se sigurno nije dogodilo jer se netko pridržavao pravila i kodeksa. Te službe moraju utvrditi kako je to kod njih moguće, to sigurno nije do Vlade”, izjavio je premijer Plenković.

Plenković je otišao i korak dalje, te je još u jednoj od izjava tražio da DORH iste aršine” primjeni i prema SDP-ovcima u slučaju sumnji u poslovanje Europske prijestolnice kulture.

Leave a Comment

Your email address will not be published.