PREDSJEDNICA EUROPSKE KOMISIJE Vrijeme je da se razmisli o obveznom cijepljenju protiv covida-19 - Kanal 5

PREDSJEDNICA EUROPSKE KOMISIJE Vrijeme je da se razmisli o obveznom cijepljenju protiv covida-19

Predsjednica Europske komisije izjavila je danas da treba poduzeti sve što je moguće kako bi se zaštitili od omikron varijante koronavirusa, ističući da se treba pripremati na najgori, a nadati se najboljem scenariju, te da je potrebno razmisliti o uvođenju obveznog cijepljenja.

“Znanstvenici nam kažu da učinimo sve možemo dok ne budemo znali više o karakteristikama omikrona. Pripremimo se za najgore, nadajući se najboljem”, izjavila je Ursula von der Leyen na press konferenciji.

Od proizvođača cjepiva dobila je informaciju da će im trebati stotinjak dana za prilagodbu cjepiva ako se pokaže da nisu učinkovita protiv omikron varijante. Zato je pozvala na ubrzanje cijepljenja i docjepljivanje booster dozom jer je to najbolja zaštita.

“U međuvremenu ponavljam poziv svima: cijepite se, docijepite se booster dozom i poštujte pravila kako biste se zaštitili”, izjavila je predsjednica Europske komisije.

Govoreći o mogućnosti uvođenje obveznog cijepljenja, von der Leyen je rekla da je o tome potrebno razgovarati.

“Kako možemo potaknuti i eventualno razmisliti o obveznom cijepljenju unutar EU-a? Potrebna nam je rasprava o tome, treba nam zajednički pristup”, kazala je ona.

Foto: Europska komisija

Većina država članica uvela je ograničenja putovanja iz Južnoafričke Republike i okolnih zemalja, gdje je prvi put otkrivena omikron varijanta, a Von der Leyen je rekla je da države članice trebaju na dnevnoj osnovi razmatrati ograničenja putovanja i spremnost za nametanje svih potrebnih kontrola, uključujući i odlučno djelovanje ako se otkrije žarište omikrona.

Leave a Comment

Your email address will not be published.