EUROPSKI PAKET SANKCIJA ZA RUSIJU Predsjednica Europske komisije i predsjednik Europskog vijeća o ruskoj agresiji na Ukrajinu - Kanal 5

EUROPSKI PAKET SANKCIJA ZA RUSIJU Predsjednica Europske komisije i predsjednik Europskog vijeća o ruskoj agresiji na Ukrajinu

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel komentirali su rusku agresiju na Ukrajinu.

Odluka Ruske Federacije da prizna ukrajinske regije Donjeck i Lugansk i pošalje u njih svoje postrojbe nezakonita je i neprihvatljiva. Njome se krši međunarodno pravo, teritorijalna cjelovitost i suverenitet Ukrajine, međunarodne obveze Rusije te dodatno pogoršava kriza. Predsjednici pozdravljaju nepokolebljivo jedinstvo država članica i njihovu odlučnost da odlučno i brzo reagiraju na nezakonita djelovanja Rusije u bliskoj suradnji s međunarodnim partnerima.

Na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a kojim predsjeda Visoki predstavnik prvi paket sankcija protiv Rusije je službeno podnesen.

Paket sankcija sadržava sljedeće ciljeve:

  • ciljevi su svi koji su sudjelovali u donošenju nezakonite odluke,
  • ciljevi su banke koje financiraju ruske vojne i druge operacije na tim područjima,
  • cilj je sposobnost ruske države i vlade da pristupaju tržištima kapitala i financijskim tržištima i uslugama EU-a te ograničenje financiranjaeskalirajućih i agresivnih politika,
  • cilj je trgovina dviju odcijepljenih regija u EU-u i iz EU-a kako bi se osiguralo da odgovorni jasno osjete gospodarske posljedice svojih nezakonitih i agresivnih djelovanja.

EU je pripremljen i spreman donijeti dodatne mjere u kasnijoj fazi ako to bude potrebno s obzirom na daljnji razvoj događaja. Oba predsjednika uz potporu Visokog predstavnika i dalje pomno prate razvoj događaja na terenu i savjetuju se s kolegama iz EU-a i međunarodnim partnerima. Unija je potpuno solidarna s Ukrajinom i ujedinjena u podupiranju njezina suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti. Podržavamo Ukrajinu i njezin narod.

Leave a Comment

Your email address will not be published.