Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa financijski kaznilo premijera Plenkovića s 3.000 Kuna, u tri rate - Kanal 5

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa financijski kaznilo premijera Plenkovića s 3.000 Kuna, u tri rate

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je u petak odluku kojom se utvrđuje da je premijer Andrej Plenković povrijedio odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa zbog nesklada u imovinskoj kartici, zbog čega mu je određena kazna od tri tisuće kuna.

Plenković nije opravdao nesklad podataka koje je naveo u imovinskoj kartici s podacima koje su dobili od Porezne uprave, izjavila je Majda Uzelac, predstojnica Ureda Povjerenstva, a za tu povredu određena mu je kazna od tri tisuće kuna koju može platiti u tri rate.

Postupak protiv premijera pokrenut je u listopadu prošle godine  jer u imovinskoj kartici nije naveo nekretninu kod Dubrovnika, koju je kao suvlasnica naslijedila njegova supruga, te zbog netočno navedenih iznosa naknada njegove supruge.

Premijer se ranije očitovao da njegova supruga nije bila svjesna da je naslijedila jednu trećinu nekretnine od pokojnog oca u mjestu Makoše jer je bila maloljetna pa mu to i nije priopćila, zbog čega je on nije ni mogao upisati u imovinskoj kartici.

Povjerenstvo nije prihvatilo to očitovanje, zaključivši da su dužnosnici dužni provjeriti sve nekretnine koje su prema javno dostupnim podacima u njihovom vlasništvu, te da bi u suprotnom to moglo poslužiti kao niša ostalim dužnosnicima koji ne prijavljuju svoje nekretnine.

U istom predmetu se utvrđivao nesklad uz naknade koje je primila njegova supruga za vrijeme porodiljnog dopusta, od 2016. do 2018.

Premijer je u očitovanju ustvrdio kako je supruga pored plaće u tom razdoblju ostvarivala i druge prihode, pa nije smatrala shodnim prijavljivati manji iznos, no Povjerenstvo smatra da su dužnosnici dužni prijavljivati sve bitne promjene u primanjima, neovisno o tome jesi li oni viši ili niži.

Leave a Comment

Your email address will not be published.