Povijesni pad BDP-a, zbog koronakrize pad u drugom kvartalu 15,1% - Kanal 5

Povijesni pad BDP-a, zbog koronakrize pad u drugom kvartalu 15,1%

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je da je hrvatsko gospodarstvo u drugom tromjesečju ove godine, koje je obilježila koronakriza i lockdown, palo za 15,1 posto u odnosu na isto tromjesečnje prošle godine. 

Riječ je o prvoj procjeni DZS-a.  To je ujedno i prvi pad gospodarstva od polovice 2014. godine

Realni pad BDP-a od 15,1 posto najveći je realni pad od 1995., kad se počela provoditi tromjesečna procjena BDP-a. U svim kategorijama BDP-a s rashodne strane vidljiv je znatan realni pad, osim u potrošnji države.

Na pad BDP–a utjecao je znatan pad realne dodane vrijednosti u trgovini te pripremi i usluživanju hrane, budući da samo veći dio drugog tromjesečja proveli u lockdownu. Do velikog pada došlo je u izvozu/uvozu, investicijama, industriji i prijevozu.

S obzirom na koronakrizu i višemjesečno ograničavanje rada brojnih djelatnosti, obrtnika i poduzetnika, procjena Vlade je bila da će ovogodišnji pad gospodarstva iznositi 9,4 posto. 

Prema podacima Eurostata, u drugom je tromjesečju BDP Europske unije pao za rekordnih 14 posto na godišnjoj razini, pri čemu je talijansko gospodarstvo palo više od 17 posto, a njemačko 11,7 posto.

Zbog svega toga, jasno je da će i hrvatsko gospodarstvo zaroniti u recesiju, koja se definira kao pad BDP-a dva kvartala zaredom.

Europska komisija procijenila je da će hrvatsko gospodarstvo pasti čak 10,8 posto ove godine, a za sljedeću godinu predviđa djelomični oporavak i rast od 7,5 posto. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.