POTPREDSJEDNIK EK DOMBROVSKIS Hrvatska je ispunila sve kriterije za pridruženje europodručju - Kanal 5

POTPREDSJEDNIK EK DOMBROVSKIS Hrvatska je ispunila sve kriterije za pridruženje europodručju

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis prilikom posjete Zagrebu komentirao je Hrvatsku spremnost za ulazak u eurozonu.

Osobito mi je zadovoljstvo biti ovdje s tako dobrim vijestima, Hrvatska je ispunila sve kriterije za pridruženje europodručju. Želio bih čestitati Hrvatskoj, njezinim čelnicima i građanima, na tom impresivnom postignuću, stoji u izjavi Dombrovskisa.

Izvješće o konvergenciji koje su jučer objavile Europska središnja banka i Europska komisija povijesni je trenutak za Hrvatsku. Kao i za europodručje, osam godina nakon proširenja na Litvu 2015.

Pozitivno izvješće o konvergenciji, podložno potvrdi država članica, utire put za pristupanje Hrvatske europodručju 1. siječnja 2023. Time bi se obilježilo dovršetak integracije Hrvatske u Europsku uniju, manje od desetljeća nakon njezina pristupanja EU-u. 

Hrvatska je pokazala iznimnu predanost i ustrajnost u ispunjavanju uvjeta, kao i odgovornost tijekom procesa pristupanja europodručju. Nije samo ispunila sve pravne kriterije, ostvarila je dobre rezultate i u pogledu strukturne konvergencije i drugih koraka koji će joj omogućiti da se odlično uklopi u europodručje, izjavio je. 

Osim toga, Hrvatska provodi i ambiciozan plan za oporavak i otpornost koji će joj dodatno pomoći s ključnim gospodarskim i institucijskim izazovima. Također mi je drago što tehničke pripreme za uvođenje eura dobro napreduju, u skladu s nacionalnim planom prelaska na euro. 

Želio bih istaknuti da je pristupanje europodručju mnogo je više od pravne obveze. Donosi i velike koristi za hrvatsko gospodarstvo. Snažno i šire europodručje jača utjecaj Europe na međunarodnoj razini. Stoga ovo nije važan trenutak samo za Hrvatsku. Važan je za EU u cjelini. 

Naša zajednička valuta simbolizira snagu, jedinstvo i solidarnost Europe. To je posebno važno u teškoj geopolitičkoj situaciji uslijed ruske agresije na Ukrajinu koja je destabilizirala cijeli svijet i prijeti sigurnosnoj arhitekturi Europe. 

Europske se vrijednosti testiraju. Stoga je važno da djelujemo snažno i jedinstveno, i tom je kontekstu znatan napredak Hrvatske prema uvođenju eura iznimno dobrodošao. 

U ime Europske komisije želim reći da smo ovdje kako bismo vam pomogli. Kao što sam izjavio kada sam posljednji put boravio u Zagrebu u rujnu 2021., imate našu potporu, do uvođenja eura i nakon toga, izjavio je Dombrovsis.

Leave a Comment

Your email address will not be published.