Poskupljuju cigarete i ostali duhanski proizvodi, kutija cigareta skuplja više od 2 kune - Kanal 5

Poskupljuju cigarete i ostali duhanski proizvodi, kutija cigareta skuplja više od 2 kune

Vlada je na sjednici utvrdila nove visine trošarina na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, pri čemu će najviše, za 75 posto, porasti trošarina na grijani duhan, dok će za sitno rezani duhan i cigarete porasti oko osam posto.

Kutija cigareta ne bi smjela poskupjeti za više od dvije kune.

Na sjednici Vlade potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, je izjavio da će uredba stupiti na snagu 1. ožujka, a ukupan izračunati efekt na povećanje prihoda u državnom proračunu po osnovi trošarina na duhanske prerađevine i proizvode bit će oko 300 milijuna kuna do kraja 2021. godine.

Povećava se visina trošarine na cigarete i iznos minimalne trošarine na cigarete, pri čemu specifična trošarina raste s dosadašnjih 370 kuna na 400 kuna za 1000 komada cigareta, što je povećanje od 8,1 posto, dok će minimalna trošarina na cigarete porasti na 888 kuna za 1000 komada cigareta, s dosadašnje 824 kune, što je skok od 7,77 posto.

Proporcionalna trošarina od 34 posto od maloprodajne cijene cigareta ostaje ista.

Iako ne mogu utjecati na proizvođače i distributere po pitanju maloprodajnih cijena, po kalkulacijama i dosadašnjoj praksi, ne bi smjelo doći do povećanja cijene kutije cigareta većeg od dvije kune, istaknuo je ministar financija te dodao da su cigarete najznačajnije zastupljene po upotrebi, pa tako i po doprinosu državnom proračunu.

Nadalje, visina trošarine na sitno rezani duhan za savijanje cigareta i ostali duhan za pušenje, kao i za kategoriju novih duhanskih proizvoda, povećava se za 7,5 posto, s 800 na 860 kuna za jedan kilogram, dok će na isti iznos i za isti postotak skočiti i trošarina na cigare i cigarilose, pri čemu se iznos trošarine odnosi na 1000 komada.

Visina trošarine na grijani duhanski proizvod porasti će, pak, za 75 posto, s dosadašnjih 800 kuna na 1400 kuna za jedan kilogram. S druge strane, visina trošarine se neće mijenjati u odnosu na e-tekućine te ostaje nula kuna za jedan mililitar.

Leave a Comment

Your email address will not be published.