PORUKA LIJEČNIKA Premijeru, vi ste na potezu! - Kanal 5

PORUKA LIJEČNIKA Premijeru, vi ste na potezu!

Na sastanku liječničkih udruga odlučeno je da liječnici idu u štrajk. U priopćenju nakon sastanka navodi se da je svih pet liječničkih udruga – Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika – spremno za štrajk.

O najavljenom štrajku oglasilo se Ministarstvo zdravstva:

“Kao i do sada, Ministarstvo zdravstva je otvoreno za dijalog koji je jedini put prema donošenju rješenja. Prosvjed i štrajk je legitiman način iskazivanja nezadovoljstva, no udaljava nas od unaprijeđenja zdravstvenog sustava, a time i od samih pacijenata.”

Prije deset dana pet krovnih liječničkih udruga organiziralo je prosvjed na Trgu sv. Marka, kojim su iskazali nezadovoljstvo svojim statusom, plaćama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu, a na kojem se, po procjenama organizatora, na Markovu trgu okupilo se oko 2.500 liječnika iz Zagreba i ostalih dijelova Hrvatske.

Kako se njihovi zahtjevi nisu ispunili ni nakon prosvjeda, na sastanku su predstavnici liječnika odlučili da je sljedeći korak štrajk.

Koji je najraniji termin štrajka liječnika? 

“Ako premijer ima vremena za otvaranje vinarija, treba ga naći i za liječnike”Predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit komentirala je u N1 studiju uživo najavu štrajka liječnika.

Ona kaže kako ne zna jesu li u Vladi ozbiljno shvatili najavu štrajka, ali da se liječnici za to ozbiljno pripremaju. Prema njenim riječima, najrealniji i najraniji termin za štrajk mogao bi biti u svibnju. Sve ovisi o tome kako će napredovati razgovori s Plenkovićem, Berošem i hoće li biti naznaka da se rješavaju stvari koje su tražili da se riješe, kaže. Liječnici očekuju apsolutno razmijevanje pacijenata i primili su, govori Šmit, puno poruka podrške od njih.

Leave a Comment

Your email address will not be published.