Ponovno snažan potres jačine 8.1 pogodio područje kod Novog Zelanda, zbog prijetnje tsunamija počela hitna evakuacija - Kanal 5

Ponovno snažan potres jačine 8.1 pogodio područje kod Novog Zelanda, zbog prijetnje tsunamija počela hitna evakuacija

Izdano je upozorenje za tsunami za područje Američke Samoe i Havaja, a nakon snažnog potresa magnitude 8.0 u Pacifiku, sjeverno od Novog Zelanda.

Potres je bio oko 20:30 sati po našem vremenu. Epicentar mu je bio sjeverno od Novog Zelanda, na dubini od 10 km, pored otoka Rangitāhua. Ovi otoci pripadaju Novom Zelandu, a nalaze se gotovo 2000 kilometara jugozapadno od Samoe i preko 6800 kilometara od Havaja.

Upozorenje za tsunami izdano je i za sjeveroistočnu obalu Novog Zelanda, a civilna zaštita naredila je stanovnicima da se “smjesta presele na najbliže uzvisine ili što dalje u unutrašnjost”.

Četiri sata ranije Novi Zeland je pogodio još jedan snažan potres snage 7.2 po Richteru.

Do potresa je došlo rano ujutro po lokalnom vremenu, u 2:27 u noći s četvrtka na petak.

Epicentar potresa je bio 294 kilometra istočno od mjesta Tauranga i 181 kilometar sjeveroistočno od Gisbornea. Riječ je o lokaciji u Tihom oceanu, sjeveroistočno od novozelandskog Sjevernog otoka.

Nacionalni seizmološki sustav GeoNet zabilježio je potres na dubini od 94 kilometra. Izdano je upozorenje za tsunami i naređena evakuacija za stanovnike u blizini rta Runaway do zaljeva Tolage, no nakon nekoliko sati vraćeni su kući, kada je prošla opasnost.

Leave a Comment

Your email address will not be published.