Pola država članica protiv promjene ugovora o EU koju su podržali Emmanuel Macron i Ursula von der Leyen, a protiv ove ideje usprotivila se i Hrvatska - Kanal 5

Pola država članica protiv promjene ugovora o EU koju su podržali Emmanuel Macron i Ursula von der Leyen, a protiv ove ideje usprotivila se i Hrvatska

13 država članica Europske unije, među kojima je i Hrvatska, ne podržava prijedlog za promjene Ugovora o EU, što je jedan od zaključaka upravo završene Konferencije o budućnosti Europe, a koji su podržali francuski predsjednik Emmanuel Macron i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

“Iako ne isključujemo nijednu opciju u ovoj fazi, mi ne podržavamo nepromišljene i preuranjene pokušaje pokretanja procesa promjene Ugovora. To bi povuklo za sobom ozbiljan rizik odvlačenja političke energije od važnih zadaća pronalaženja rješenja za pitanja na koja naši građani očekuju odgovore i od geopolitičkih izazova s kojima se Europa suočava”, kaže se u non-paperu 13 država članica Europske unije.

Protiv izmjena EU ugovora su Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Rumunjska Slovenija i Švedska.

Države potpisnice smatraju da EU može i unutar sadašnjih ugovora uspješno upravljati krizama, što dokazuje borba protiv covida-19 i odgovor na rusku agresiju protiv Ukrajine.

“Europska unija je djelovala brzo te pronašla i primijenila zajednička i učinkovita rješenja. Već imamo Europu koja funkcionira, ne trebamo žuriti u institucionalne reforme da bismo postigli rezultate”, stoji u non-paperu.

“Ideje koje su građani iznijeli na Konferenciji trebaju govoriti same za sebe i zaslužuju da im se posveti dužna pozornost. Ne bi trebale biti instrumentalizirane kako bi služile za posebne institucionalne interese”, kaže se u tekstu.

Leave a Comment

Your email address will not be published.