Započeli radovi na uređenju zagrebačkog Terapijskog vrta u sklopu EU projekta proGlreg - Kanal 5

Započeli radovi na uređenju zagrebačkog Terapijskog vrta u sklopu EU projekta proGlreg

U Sesvetama su započeli radovi na uređenju Terapijskog vrta sredstvima iz EU projekta proGlreg, prvog ovakve vrste u Hrvatskoj. Smješten je na području bivše tvornice mesne industrije Sljeme Sesvete na površina odi 5 145 m².

Ovo je iznimno važan događaj za Zagrepčane i za nas u Gradskoj upravi! Govorimo li o Zagrebu kao gradu 21. stoljeća, govorimo o inkluzivnosti i dostupnosti njegovih sadržaja svima u zajednici, u prvome redu osobama s invaliditetom, starijim osobe, ali i onima kojima su ovakvi sadržaji dosada bili nedostupni, istaknula je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević.

Osim Zagreba, u projekt su uključeni Dortmund, Torino i Ningbo, a njime se žele uspostaviti tzv. živi laboratoriji u urbanim područjima i podignuti standard i kvaliteta života članova lokalne zajednice s pomoću rješenja utemeljenih na prirodi.

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanja Jerković je naglasila da je ovaj projekt važan i za Republiku Hrvatsku, dok je pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Dejan Jaić nazočne upoznao sa strukturom i organizacijom Terapijskog vrta.

Na angažmanu se zahvalila građanskoj inicijativi Zelene i plave Sesvete, europskim partnerima i Sveučilištu u Aachenu, nositelju projekta.

Oblikovane su tri zone – prostor za integraciju korisnika, prostor za terapijsko vrtlarenje i edukaciju te senzorički vrt i senzorička odmorišta, zaključio je pročelnik Jaić.

U realizaciju ovog projekta planira se utrošiti 2,6 milijuna kuna, a u 100 %-nome iznosu ga pokriva EU program Obzor 2020., a njegov završetak je predviđen za svibanj ove godine.

Leave a Comment

Your email address will not be published.