Po broju novozaraženih u Europskoj uniji samo je Luksemburg gori od Hrvatske - Kanal 5

Po broju novozaraženih u Europskoj uniji samo je Luksemburg gori od Hrvatske

1886 novih slučajeva je danas. Na bolničkom liječenju je 2629 osoba, 277 je na respiratoru, to je 40 više hospitaliziranih. Zaprimljeno je u bolnicu 254 osobe. Imamo 59 preminulih, 2231 ukupno je preminula osoba od početka epidemije.

Capak o situaciji u Hrvatskoj

“Prije tjedana smo imali 1830, a prije 2 tjena 1973 novih slučajeva, zadržavamo se na istim brojkama. 1154 na 100.000 u zadnjih 14 dana je incidencija, ona nas stavlja na 26 mjesto,. zemalja EU, višu incidenciju ima samo Luksemburg. Na 14 smo mjestu što se tiče mortaliteta, 515 na milijun stanovnika.

I nakon cijepljenja će ljudi trebati nositi masku. I to ne samo zbog korone, nego i zbog drugih respiratornih infekcija.

U subotu nam je isporučeno 136 tisuća komada brzih antigenskigh testova. 80 tisuća je podijeljeno domovima za starije. Time ćemo procijeniti epidemiološki situaciju u domovima. Preostali dio poslan je hitnoj pomoći”.

Markotić o stanju u bolnicama

“Jučer smo kolega Lukšić i ja zajedno s djelatnicima bili u posjetu kolega u Varaždinu da im damo našu potporu, da razgovaramo o problemima koje imamo i mi i oni. Sve kolege u Varaždinu su napravili jedan izniman napor za brzo zbrinjavanje svih bolesnika. Međusobno ćemo izmjenjivati svoja iskustva na dobro naših bolesnika”.

O nadzoru, kaznama, prekršajima

“U posljednjih 24 sata inspektori izvršili su 2042 nadzora poslovnih subjekata, javnih okupljanja, izdali su 544 upozorenja, jedan prekšrajni nalog u iznosi od 30 tisuća kuna. Redari su proveli su 1788 nadzora, utvrđeno je 265 nepravilnosti. Policijski službenici su pregledali 8743 objekata, u 7 je utvrđeno kršenje mjera, utvrdili su 63 građana koji su kršili mjere samoizolacije, bit će podnesen tri kaznene prijave. Svi službenici prije svega prvo djeluju edukativno, i na licu mjesta riješiti situacije koje krše mjere. Tek kada se ne korigira ponašanje, onda se pristupa pisanjima izvješća i prekršajnim nalozima i kaznenim prijavama za širenje zarazne bolesti”, rekao je Božinović.

O apelu znanstvenika, potpisalo ga je pola vladinog Znanstvenog savjeta, može li se i treba bolje?

“Ja mislim da se možemo svi referirati na to. Meni se čini da sve ono što je sadržano u smislu nekih načelnih prijedloga je već ili pretočeno u odluek Stožera. Mi nismo ni stali sa svim mjerama, u ovom trenutku se razgovara s predstavnicima trgovinama, vjerojatno će značiti ograničavanja broja kupaca, ali sve se radi u razgovorima sa predstavnicima tih djelatnosti. Također, što se tiče škola ministar je na liniji i upravo danas sa svim županima razgovaraju o nekim korekcijama onih prvotnih planova, o tome će biti više riječi na sjednici vlade. Mi smo već više puta javno kazali da se sve odluke donose na temelju epid. situacije, sve smo to u više navrata komunicirali. Mjere se donose u situaciji kada se vidi da one prethodne mjere nisu polučile onaj rezultat koje bi trebale ili je došlo do povećanja. Svima smo dali šansu da onaj set mjera koji je dotad bio na snazi da se uzme vrlo ozbiljno. Mjere koje su bile liberalnije, da su se provodile, ne bi bilo potrebe za ovakvim mjerama kakve su danas”, prvi je odgovorio Božinović.

Leave a Comment

Your email address will not be published.