PLJAČKA STOLJEĆA Dane Škugor već izašao iz Remetinca još jučer, a uskoro će i Marija Ratkić - Kanal 5

PLJAČKA STOLJEĆA Dane Škugor već izašao iz Remetinca još jučer, a uskoro će i Marija Ratkić

Umirovljenik Dane Škugor, jedan od petero osumnjičenih za malverzacije s plinom u “aferi Ina”, pušten je još jučer iz istražnog zatvora nakon što je sudac istrage ispitao njegovu suprugu i snahu, potvrdio je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić, javlja HRT. 

Dane Škugor je izašao iz istražnog zatvora nakon što su njegova supruga i snaha, kao privilegirani svjedoci, iskoristili svoje pravo da ne svjedoče u istražnom postupku u kojem je Škugoru određen jednomjesečni pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. 

Uskoro će na slobodu i Marija Ratkić.

Iako je za petero uhićenih zbog malverzacija s plinom u INA-i, koju su oštetili za milijardu kuna, određen jednomjesečni istražni zatvor, neki su već na slobodi. Iz istražnog zatvora još jučer je izašao Dane Škugor, jedan od osumnjičenih za pljačku INA-e, jer mu je prestao razlog za istražni zatvor, doznaje HRT.

Dane Škugor, najbogatiji hrvatski umirovljenik kako su ga kolokvijalno nazvali mediji, na čijem je računu Ured za sprječavanje pranja novca našao gotovo 500 milijuna kuna i inače otac prvookrivljenog Damira Škugora, još je jučer pušten iz Remetinca. Kako su mu svjedoci supruga i snaha one su iskoristile blagodat ne svjedočenja jer su obitelj i privilegirani svjedoci pa su tako prestali razlozi zbog kojih mu je određen jednomjesečni istražni pritvor – mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Njegovim stopama mogla bi uskoro i okrivljena direktorica Marija Ratkić te također braniti se sa slobode. Naime, njoj istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja djela i ona je u međuvremenu dala ostavku na svoju dužnost u Plinari istočne Slavonije. Čim se ta ostavka provede u sudskom registru, Ratkić bi također mogla napustiti Remetinec ti braniti se sa slobode, izvijestila je u Vjestima u 13 na HRT 4 novinarka HRT-a Matea Šeparović.

Točna je informacija da je pitanje vremena izlaska na slobodu za Mariju Ratkić. To će se dogoditi dok se obave neke tehničke stvari, izjavio je njezin odvjetnik Petar Pavković u obraćanju medijima ispred zatvora Remetinec.

Ona je dala neopozivu ostavku još 28. kolovoza kod suca istrage na svoju dosadašnju dužnost. Mi jučer i danas radimo na tome da se to provede. Sudac istrage je zauzeo stav, kada je odlučivao o zatvoru, tek kad bude ta činjenica registrirana u registru Trgovačkog suda da će smatrati kako prestaju razlozi za određivanje istražnog zatvora, jer ne postoji više mogućnost da bi ona navodno počinila djela koji su predmetom ovog postupka, dodao je.

Demantirao je pisanje nekih medija kako je ona priznala krivnju za sve što joj se stavlja na teret.

Nije točno ono što je već objavljeno, pa čak što više o tome je govorila i zastupnica Ureda za sprječavanja pranja novca odnosno državnog odvjetništva da je četvrtookrivljena priznala izvršenje kaznenog djela. To nije točno. Nju terete da bi ona pomogla u izvršavanju kaznenog djela ostalim osumnjičenicima. Međutim, nesporno je i u teoriji i u praksi, da se nekome može pomoći i kad s njime nemaš dogovor. Ali da bi bila njezina odgovornost za pomaganje onda mora biti svjesna da nekome pomaže i mora to htjeti ili pristati na to. Ovdje tu situaciju mi nemamo. Ona nije priznala, ona gotovo ne poznaje nikoga. Da je ona na bilo koji način sudjelovala u navodnoj kriminalnoj aktivnosti sigurno na svom računu ne bi imala nulu, istaknuo je odvjetnik Pavković.

Dodao je kako je Ratkić.

Prodavala je plin po cijenama nabave, samo su zaračunavali određene manipulativne troškove koje su imali i o tome postoji dokumentacija. Kad govorim da ona nema nikakvo sudioništvo u ovoj svoti od milijarde kuna onda je to činjenica koja je potpuno nesporna, istaknuo je.

Dodao je kako će se, ako bude protiv nje podignuta optužnica, u postupku boriti da ospori tvrdnje kako je bila umiješana u cijelu aktivnost.

Na kraju je rekao kako se nada da će se tehnička stvar upisa u registar o njezinoj ostavci te prestanak razloga za istražni zatvor dogoditi do kraja tjedna.

Leave a Comment

Your email address will not be published.