PLJAČKA STOLJEĆA Damir Vanđelić tvrdi da se vidjelo kako INA gubi novac te da je o tome izvijestio nadležne - Kanal 5

PLJAČKA STOLJEĆA Damir Vanđelić tvrdi da se vidjelo kako INA gubi novac te da je o tome izvijestio nadležne

Bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine Damir Vanđelić u utorak je za N1 izjavio da ugovor koji je omogućio preprodaju Ininog plina nije bio u domeni nadzornog odbora nego uprave, te kako je vidio da Ina gubi novac o čemu je izvijestio nadležne među kojima i tadašnjeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića.

Takav ugovor predmet je odlučivanja uprave, a nadzorni odbor vodi računa o kontrolama pomoću određenih službi, rekao je Vanđelić koji je prvo bio član Nadzornog odbora Ine, a potom je od 2016. obnašao dužnost predsjednika NO-a pet godina.

O konkretnom ugovoru je rekao da je NO imao određena saznanja: “Imali smo saznanja. Iz perspektive NO-a pratite desetke kompanija. Nemoguće je u realnom vremenu pratiti nekoga. Prošle godine u svibnju smo reagirali na NO-u i tražili sjednicu jer je smijenjeno osam ljudi na visokim položajima u Ini”.

Dodao je da je osumnjičeni direktor u Ini Damir Škugor, bio peta razina upravljanja i da je tada unaprijeđen na razinu 4.

Neki tada smijenjeni bili su odlični menadžeri i Ljudski potencijali su govorili da su bolji od ovih koji se dovode. Nisu bili sretni s dolaskom Škugora. Ja na sjednicu stavljam temu, na engleskom kažem koji je plan da se smjenjuje ovih osam ljudi. Imali smo sjednicu, ali nismo dobili zadovoljavajuće odgovore. Rekli su da poboljšavaju organizaciju i usmjeravaju odlučivanje u Budimpeštu. Nemojmo se praviti blesavi Inom upravlja MOL, kaže Vanđelić.

Tvrdi da nije dobio zadovoljavajuća rješenja o otkazima, tj. smjenama te da se nakon mjesec i pol dana primijetilo da Ina negdje konzistentno gubi novac.

Uputili smo mail svim članovima NO-a da poslovanje Ine zaostaje i da godišnje gubimo 200 milijuna eura, očito postoji problem. Poslao sam mail svim članovima Uprave i NO-a i kopiju ministru Ćoriću, rekao je Vanđelić za N1 i dodao da nije dobio odgovor, već poziv u srpnju, praktično špotanje jer problematiziramo ove stvari.

Ćorić je rekao da politiziram i da se bavim nekim drugim poslom. Na tom sastanku se ime Škugora nije spominjali, ja ga ne poznajem, rekao je. Na pitanje je li NO prema kvartalnim izvješćima mogao shvatiti da se dogodila prevara na plinskom poslovanju, uz ostalo je rekao da se u izvješćima vanjskog revizora i uprave kažu da su poduzete razumne mjere da se otklone nezakonitosti.

Revizijski odbor onda na NO-u kaže da je sve u redu, kao i vanjska revizija, na temelju čega onda zaključiti da je problem? Netko je to morao primijetiti. Ina ima vrlo jaku službu sigurnosti, provjeravaju sve što je potencijalna prevara, rekao je i naglasio da Škugor to nikako sam nije mogao potpisati.

VOLIO BIH DA ME POZOVU ZA SVJEDOKA

Volio bih da me pozovu. Mislim da je ovo samo vrh sante leda. Isti gospodin je bio u NO-u Plinare Pula, kretao se u raznim odborima energetskih savjetodavnih tijela, od HERA-e je dobio odobrenje, bit će zanimljivo kako to izgleda. Ukazivali smo i na hrpu okolnosti koje nisu dobre za Inu, i ministru, nikad nismo dobili odgovor, kaže bivši čelnik Ininog NO-a.

U akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić

Šteta za INA-u navodno prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna. Na računu njihove tvrtke OMS Ulagenje ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene dobiti.

Leave a Comment

Your email address will not be published.