Plenković u Bruxellesu: Nastojimo osigurati 20 milijardi eura koje bi Hrvatskoj idućih 7 godina omogućile ekonomski oporavak - Kanal 5

Plenković u Bruxellesu: Nastojimo osigurati 20 milijardi eura koje bi Hrvatskoj idućih 7 godina omogućile ekonomski oporavak

Predsjednik andrej Plenković u Bruxellesu sudjeluje na posebnom sastanku Europskog vijeća na temu višegodišnjeg financijskog okvira i instrumenta Eu iduće generacije, a u stanci pregovora je izjavio da nastoji Hrvatskoj osigurati financijska sredstva od 20 milijardi eura koja bi omogućila brz i učinkovit ekonomski oporavak u sljedećem periodu.

Premijer je u izjavi novinarima prenio da se nastoji pronaći kompromis te da bi većina šefova država i vlada željela da se postigne dogovor tijekom sutrašnjeg dan ili eventualno nedjelje. 

“Ono što je važno za Hrvatsku je da mi nastojimo osigurati sredstva povrh 20 milijardi eura za idućih sedam godina što bi nam omogućilo brz i učinkovit ekonomski oporavak “. 

Plenković je pojasnio da su se u ovom trenutku iskristalizirali stavovi koji su na neki način bili očekivani između skupine “štedljivih” zemalja i većine drugih članica, uključujući velike i najutjecajnije, Francusku i Njemačku, koje su sklone podržati kompromis, prepravljeni prijedlog Europske komisije koji je sugerirao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. 

“Vjerujem, ukoliko svi pokažemo zrelost i odgovornost da bi se taj dogovor o Višegodišnjem financijskom okviru i o Instrumentu iduće EU generacije mogao postići u iduća dva dana”, kazao je Plenković. Upitan koliko je Hrvatska spremna provoditi strukturne reforme i ubaciti u “višu brzinu” predsjednik Vlade je odgovorio da je poanta cijelog ovog koncepta da buduća sredstva vežemo za provedbu nacionalnih programa reformi i oporavka.

Spremni smo za reformski i transformacijski mandat 

“Činjenica je da je Hrvatska postigla vrlo veliki iskorak u tijesnoj komunikaciji s Komisijom. Posebne preporuke koje se odnose na Hrvatsku su svake godine u dijalogu s Komisijom pogodile upravo ona područja na kojima mi imamo napraviti dodatne napore. Mi smo tu spremni reagirati i brzo i učinkovito iskoristiti ovaj mandat da bude reformski, transformacijski i da se ova izvanredna okolnost krize iskoristi za promjene koje u nužne u brojnim sektorima.” 

Premijer je naglasio da je Hrvatska protiv ideje koju je predložio nizozemski kolega kojom bi se omogućivalo bilo kojoj državi članici da blokira bilo čiji nacionalni plan oporavka i reformi. “To je suprotno logici onoga što treba raditi Komisija. Danas sve naše nacionalne programe reformi svih članica u okviru Europskog semestra detaljno skrutinira Europska komisija koja ima službe, kapacitet i resurse. Da je to besmisleno misli većina država članica. Moramo pronaći mehanizam gdje ćemo omogućiti da se ti programi rade u suradnji s Komisijom, da imaju kvalitetan nadzor, ali ne da postoje mehanizmi koji bi blokirali njihovu provedbu, a sukladno tome i apsorpciju sredstva”, objasnio je Plenković. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.