PLENKOVIĆ ODGOVORIO MILANOVIĆU 'Krećemo u polusukob, intencija predsjednika je da otvori temu pravosuđa, nastoji se staviti u cipele osvježivača i reformatora Vrhovnog suda' - Kanal 5

PLENKOVIĆ ODGOVORIO MILANOVIĆU ‘Krećemo u polusukob, intencija predsjednika je da otvori temu pravosuđa, nastoji se staviti u cipele osvježivača i reformatora Vrhovnog suda’

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a odgovorio je predsjedniku Milanoviću vezano za njegov prijedlog za predsjednicu Vrhovnog suda.

Plenković je rekao da se ne treba dizati tolika buka oko izbora predsjednika Vrhovnog suda. Mandat aktualnog predsjednika Vrhovnog suda istječe u srpnju, a čini se da javnost može očekivati da će se ova rasprava dići na još viši nivo.

“Ne vidim da je to tema oko koje bi trebalo postojati prijepor. Nema trgovine ili inzistiranja na nekoj osobi. Čini mi se da je usvojen sustav 2017. godine koristan i bolji nego je bilo dotada. I zbog javnog poziva, ali i zbog toga da onaj tko želi biti predložen, treba predstaviti program. Želja je da se omogući širem krugu ljudi da iskažu interes za obnašanje te funkcije”, rekao je Plenković. 

“Predsjednik može imati stav o bilo kojoj temi. No, Ustavni sud odlučuje o tome što je ustavno”, kazao je Plenković. 

“Idemo u nekakav polusukob. Nema potrebe da do njega dolazi. Znamo proceduru. Svi koji su željeli biti predloženi, mogli su se javiti na poziv. To je mogla i gospođa Đurđević, ne znam zašto nije”, izjavio je Plenković. 

Rekao je da su ime za kandidatkinju predsjednika doznali od Radimira Čačića.

“Intencija predsjednika je da otvori temu pravosuđa bez da može utjecati na zakon i ono što predlaže Vlada. Nastoji se staviti u cipele osvježivača i reformatora Vrhovnog suda. Netočno je da je Vlada na poziciji Statusa Quo”, kazao je Plenković. 

Kazao je ponovno da se Đurđević mogla javiti na javni poziv. “Smisao izmjena je bila da se postupak učini transparentnijim kroz javni poziv”, kazao je Plenković. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.