PREMIJER PLENKOVIĆ Hrvatska želi mir i razgovor, ne želi sukob, stradanja i destabilizaciju Ukrajine - Kanal 5

PREMIJER PLENKOVIĆ Hrvatska želi mir i razgovor, ne želi sukob, stradanja i destabilizaciju Ukrajine

Premijer Andrej Plenković u dvodnevnom je službenom posjetu Ukrajini.

“Današnji susret zrcale prijateljske odnose između dvije zemlje. Tajming je pažljivo biran da bude blizu 11. prosinca, danu kada je Ukrajina bila prva članica UN-a koja je priznala Hrvatsku. To je bio zalog njegovanja dobrih odnosa između dvije zemlje”, izjavio je Plenković.

“Važna dimenzija ovog posjeta je naša gospodarska suradnja. U zadnjih pet godina ekonomska i trgovinska razmjena se udvostručila”, kazao je premijer navodeći da će govoriti i o unaprjeđenju suradnje.

“To govori o snažnom interesu i jednih i drugih gospodarstvenika da suradnja dođe na višu razinu”, dodao je.

Najavio je otvaranje turističkog ureda u Ukrajini da bi “dodatno popularizirali Hrvatsku kao turističku destinaciju Ukrajincima”.

“Današnja Deklaracija koju smo potpisali konkretizacije je onog što u praksi godinama radimo. Podupiremo europske reformske procese u Ukrajini. Stoga je Deklaracija samo potvrda onoga što postoji godinama. Vjerujem da će ovaj posjet obilježiti naše odnose u budućnosti”, rekao je Plenković i pozvao predsjednika Vlade Ukrajine i predsjednika Zelenskija u posjet Hrvatskoj.

Plenković se osvrnuo i na ukrajinsko-rusku krizu i sastanak predsjednika SAD-a Joe Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Razmotrili smo prve informacije koje postoje nakon jučerašnjeg razgovora između Bidena i Putina. Dobro je da se taj razgovor dogodio. Čini mi se da su poslane poruke koje idu za tim da dođe do deeskalacije napetosti. Hrvatska želi mir i razgovor, ne želi sukob, stradanja i destabilizaciju Ukrajine. I mi ćemo se s detaljima razgovora upoznati kroz konzultacije s našim partnerima.”

Govoreći o mirnoj reintegraciji i tome je li ona primjenjiva u Ukrajini, Plenković je rekao: “Kad imate iskustvo Domovinskog rata, onda moramo gledati na pitanje očuvanja ljudskih života.”

Foto: Screenshot

“Želimo vjerovati da ćemo naći rješenja izlaska iz teške situacije. To su prestanak vatre, razmjena zarobljenika i otvaranje prijelaznih punktova”, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij o rusko-ukrajinskoj krizi.

Zelenskij je istaknuo da je Ukrajina među prvim državama koje su priznale Hrvatsku.

Potpisana je i Deklaracija o europskoj perspektivi Ukrajine. “Hrvatska je šesta država koja se s Ukrajinom potpisala takav dokument.”

“Vjerujem da će danas biti ustanovljen temelj za razvoj budućih poslovnih projekata. Povijesna bliskost naših naroda je temelj naše usješne budućnosti u našim odnosima”, izjavio je Zelenskij.

Leave a Comment

Your email address will not be published.