PLENKOVIĆ NA PRIMOPREDAJI BRODA Neptun Barcelona rezultat je ozbiljne politike i velik uspjeh hrvatske brodogradnje - Kanal 5

PLENKOVIĆ NA PRIMOPREDAJI BRODA Neptun Barcelona rezultat je ozbiljne politike i velik uspjeh hrvatske brodogradnje

“Veliko je zadovoljstvo danas uime hrvatske Vlade biti na ovako važnom događaju koji pokazuje da u Hrvatskoj žive i industrijska proizvodnja i brodogradnja”, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković na svečanosti primopredaje broda Neptune Barcelona u brodogradilištu 3. maj u Rijeci.

“Oni žive, prije svega, zbog rada radnika brodogradilišta 3. maj i kooperanata koji su pridonijeli izgradnji ovoga broda, žive zbog umješnosti Uprave 3. maja, ali i zbog doprinosa hrvatske Vlade koja je prije 3 godine imala izazovnu zadaću da odluči da li ćemo ovdje u Rijeci, uz svu tradiciju brodogradnje, uz sva postignuća 3. maja, uz sve novogradnje koje su napuštale ovu luku i brodove koji su plovili morima i oceanima, donijeti jednu od zaista važnih odluka”.

Premijer je dodao da se ta odluka  temeljila na međusobnom povjerenju i podršci te je u razdoblju od 2019. do 2022. rezultirala dovršetkom izgradnje tri broda. Prvi od njih prodan je u Kanadu i danas plovi Velikim jezerima, drugi je prodan španjolskom klijentu, a posljednji, Neptun Barcelona danas se predaje grčkom brodovlasniku.

Foto: Vlada RH

“Činjenica da je on proizveden u Hrvatskoj u zahtjevnim okolnostima kada brodogradnja na europskom kontinentu u zadnjih 30 godina nije u istoj poziciji kao prije, s obzirom konkurenciju iz azijskih brodogradilišta i modernizirane proizvodnje, ona predstavlja zajednički veliki uspjeh”, naglasio je Plenković, podsjetivši na odvažnu odluku Vlade da postane vlasnik broda i kasnije ga proda na dražbi, premda je cijela brodogradnja zbog krize izazvane COVID-om, imala problema na svim tržištima.

Foto: Vlada RH

Premijer se osvrnuo na Vladinu pomoć Uljaniku te Brodosplitu.

“To znači da smo iz nezavidnoga položaja kada je Vlada isplatila 4,5 milijardi kuna jamstva i odluke nekih drugih vlada i uprava, kada smo praktički sanirali tu veliku štetu, odlučila podržati daljnju gradnju brodova ovdje u 3. maju gdje smo našli modalitet koja funkcionira, gdje smo nalazili načine da pomažemo”, rekao je, dodavši da je to izrazito važno u ukupnom kontekstu ekonomske politike Vlade i nastojanja da zadržimo radna mjesta i onu tradicionalnu proizvodnju koja je ovdje postojala i koja je dio identiteta,  simbolike i dugogodišnjeg rada generacija”, kazao je Plenković.

“Brodovi i sve što radimo ovdje oslikava našu filozofiju. Onaj tko dobije mandat i povjerenje, taj posao trebam učiniti maksimalno predano, zakonito i na korist građana”, rekao je Plenković odgovarajući na novinarska pitanja.

Uz predsjednika Vlade bili su ministri Davor Filipović i Ivan Paladina te grčki ministar pomorstva Ioannis Plakiotakis.

Leave a Comment

Your email address will not be published.