Pioniri kulture: Mjesta odakle influenceri crpe inspiraciju - Kanal 5

Pioniri kulture: Mjesta odakle influenceri crpe inspiraciju

Desetljećima su urednici, stilisti i fotografi bili svjetionici u magli kulture. Prvi su usvajali sve novo i diktirali trendove za sljedeću sezonu. No, utjecaj je danas demokratiziran – digitalni utjecaji određuju najvažnija vrela kulture. S obzirom na to da su prepreke do pozicije utjecaja uvelike smanjene, krajolik je postao homogeniziran sve većim brojem influencera koji prate dobro utrti put. Utjecaj, sada već u stanju zasićenja, postaje sve teže kvantificirati i pratiti. Oni koji su držali uzde desetljećima, međutim, nikada ih se nisu ostavili, a nazivaju se pionirima kulture.

Figura kulturnog pionira je utjecajna, ali ne može se izjednačiti s influencerom. Njihova je moć njihov autoritet, a ne nužno i njihov domet. Kulturni pioniri predstavljaju inovatore, one koji prihvaćaju nove ideje čak i prije početka trajanja trenda. Smatrajte ih osobama koje zapravo utječu na vaše omiljene influencere.

U borbi za pažnju potrošača, klikovi i angažmani bili su dominantna metrika za mjerenje uspješnosti brenda u 2010-ima. Međutim, napredni brendovi sada sve više traže sigurniju osnovu od neodrživih kratkoročnih uspjeha i vjerojatnosti koja im je pomogla da postanu relevantni. Bit kulturne vjerodostojnosti je zajednica. Iako ne postoji jedna formula do titule kulturno vjerodostojnog brenda, oni najuspješniji razumiju da trebaju porazgovarati s osobom u čijim je rukama ta moć – pojedincem čijem se stilu dive svi u svom digitalnom i svakodnevnom životu, prijateljem koji daje najbolje preporuke, onim koji je prvi u trendu i prvi iz njega izlazi, osobom koja koja gura kulturu naprijed – pionirom kulture.

Pioniri većim dijelom pronalaze nadahnuće u neovisnim lifestyle publikacijama, a ne u etabliranim časopisima. Manje promatraju velike oglašivačie i vjerojatnije je da će se upuštati u priče iz niše. Takve su platforme sastavni dio za stvaranje zajedničkog entuzijazma za etabliranje i nadolazećih brendova, a i osvježavanje etabliranih.

Kada je u pitanju kupovina, za pionire kulture odluka o kupnji nije rođena iz osjećaja za ekskluzivu, već iz trenutne reakcije koja proizlazi iz stvarne povezanosti s proizvodima. Najbolje je to opisati kao osjećaj kada niste shvatili da vam nešto treba sve dok niste shvatili da postoji, neovisno o tome koliko je proizvodnja oskudna ili pozamašna. Također su skloniji preprodavačima više robnih marki poput Dover Street Marketa i The Webstera nego tradicionalnim robnim kućama. Razlog je jednaka spremnost za rizike s proizvodima i omogućavanju potrošačima da otkriju novo.

Utjecaj kulturnih pionira ide dublje od vidljivosti na društvenim medijima jer je brojčani opseg u njihovom slučaju zamijenjen položajem i relevantnošću i tako su sposobni za stvoriti kritičnu masu koja će pogurati brend. Brendovi se mogu okoristiti ovom utjecajnom skupinom koja nije nužno u potrazi za proizvodom, već je gladna inspiracije i zajednice.

Leave a Comment

Your email address will not be published.