Pelješki most spojen s kopnom prvom čeličnom konstrukcijom teškom 600 tona! - Kanal 5

Pelješki most spojen s kopnom prvom čeličnom konstrukcijom teškom 600 tona!

Pelješki most je spojen s kopnom tj. prvi stup u moru s onim na kopnu u Komarnoj povezani su čeličnom rasponskom konstrukcijom dužine 52 metra i teškom oko 600 tona.

Iz Hrvatskih cesta najavljuju uskoro nastavak spajanja stupova čeličnim elementima u budući kolnički trak.

Prometovanje Pelješkim mostom od Komarne do Brijeste moglo bi biti u funkciji već početkom 2022. godine, a projekt mosta sa pristupnim cestama, te vijaduktima i tunelima u planu je dovršiti se do lipnja 2022. godine, što znači da bi se vozilima moglo pola godine ranije od završetka pristupnih cesta.

15.02.2021., Komarna – Premijer Andrej Plenkovic sa suradnicima obisao gradiliste mosta Komarna-Peljesac. Photo:Ivo Cagalj/PIXSELL

Spajanjem dijela Pelješkog mosta i kopna posjetio je i premijer Andrej Plenković te svjedočio na gradilištu mosta u Komarnoj postavljanju čeličnog bloka kojim se spajaju prvi stupovi mosta.

“Ovo je važan korak u izgradnji Pelješkog mosta koji će sa pristupnim cestama biti dovršen do lipnja 2022 godine. Godinu i pol smo pred funkcionalnim Pelješkim mostom koji spaja jug Hrvatske s ostatkom zemlje što je i naš glavni cilj. Ovaj projekt vrijedan 520 milijuna EUR-a sufinanciran EU sredstvima zaista je od strateškog značaja za RH.”, izjavio je premijer Plenković.

S tehničkim detaljima radova na Pelješkom govorio je predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić;

“Svakim danom smo bliže dovršetku radova na Pelješkom mostu. Most će se fizički spojiti do kraja studenog, ali onda slijedi opremanje mosta što bi trebalo biti dovršeno do polovine siječnja naredne godine, pojasnio je Škorić, naglašavajući da unatoč početnom kašnjenju napreduju radovi i na pristupnim cestama.”

Leave a Comment

Your email address will not be published.