PEĐA GRBIN (SDP) Ako Europska komisija nije produljila rok, to je jedan od najvećih poraza hrvatske politike - Kanal 5

PEĐA GRBIN (SDP) Ako Europska komisija nije produljila rok, to je jedan od najvećih poraza hrvatske politike

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin dao je izjavu za medije i komentirao neke aktualne situacije.

“Ako se ne možemo nositi s plaćanjem plina vanjskim dobavljačima, ajmo se pozabaviti onime čime možemo. Plenković kao veliki europejac zna za preporukue von der Leyen, a Hrvatska to ne provodi. Potrebno je razmišljati i o direktnim transferima hrvatskim građanima kao što rade neke zemlje članice EU”, izjavio je Peđa Grbin.

“U borbi s energetskim siromaštvom moramo otvoriti temu direktnog transfera ljudima kako bi si mogli osigurati grijanje. Sve su to vatrogasne mjere. Moramo razgovarati o dugoročnoj energetskoj politici. To su obnovljivi izvori energije, oni su sve jeftinij i pristupačniji, ali se moramo pozabavati i korupcijom kao u slučaju Vjetroelektrane. Hrvatska umjesto ušteda, zbog HDZ-ovaca, i na tome će uspjeti izgubiti novac. Moramo nuditi konkretna rješenja hrvatskim građanima.”

Predsjednik SDP-a Grbin je komentirao i sporu obnovu nakon potresa u kontekstu informacije o tome da Hrvatska neće iskoristiti europska sredstva iz Fonda solidarnosti;

“Anka Mrak Taritaš je rekla da je vrijeme za opoziv ministra Darka Horvata. Danas ćemo raspravljati o tome hoćemo li to podržati, ali mislim da je odgovor jasan. Ako je istina da nećemo dobiti produljenje roka za Fond solidarnosti, onda je ovo jedan od najvećih poraza hrvatske politike zahvaljujući neradu i nesposobnosti Plenkovićeve Vlade. Pravila EU-a su jasna i zna se u kojim se rokovima ta sredstva mogu potrošiti. Znali smo u trenu potresa da ćemo imati ta sredstva, ali i koji su rokovi. Plenković i njegov resorni minisra to nisu znali. Zato sad više ne govorimo o odgovornosti g. Horvata, koja je direktna, već i o odgovornosti Plenkovića jer je na čelu Vlade koja je Hrvatsku dovela u situaciju da neće moći potrošiti sredstva na raspolaganju.”

“Gubitak sredstava će ići na trošak svih nas, svi ćemo to platiti. Ono što se neće obnoviti sredstvima EU-a, obnavljat će se novcem poreznih obveznika”, naglasio je predsjednik SDP-a.

Komentirajući aferu trgovanja vrijednosnicama u HNB-u Grbin kaže da treba pričekati nadzor HANFA-e i dodao:

“Nije prihvatljivo da guverner HNB-a ne zna što rade zaposlenici.”

Leave a Comment

Your email address will not be published.