PEĐA GRBIN Ministar Beroš umjesto da se bavi reformom, ima ponovo posla s USKOK-om - Kanal 5

PEĐA GRBIN Ministar Beroš umjesto da se bavi reformom, ima ponovo posla s USKOK-om

Prošle godine u vrijeme donošenja Državnog proračuna, SDP je upozoravao na goleme dugove u zdravstvu, da bismo danas opet bili u situaciji da država duguje oko pet milijardi kuna za lijekove, a bolnicama prijeti isti scenarij kao i lani. 

“Od početka 2021. godine u Ministarstvo zdravstva upumpali smo milijarde kako bi sanirali dugove. Ti dugovi, nažalost, nisu prestali rasti jer Vlada nije napravila baš ništa da zaustavi njihov rast, već je smanjila stavku koja se odnosi baš na zdravstvo. Pandemija koronavirusa na površinu je izbacila brojne probleme hrvatskog zdravstva, od velikog broja oboljeljih i malignih bolesti do činjenice da zdravstveni sustav nije dostupan svim građanima jednako. Sad kad pandemija popušta, suočit ćemo se s tim koliko nam je sustav neučinkovit za pacijente i građane i koliko je skrb nedostatna”, kaže Peđa Grbin, predsjednik SDP-a. 

U SDP-u ukazuju na to da Vlada zdravstvenom sustavu pristupa nerealno i ne gradi održivu zdravstvenu skrb za sve, a ministar Beroš umjesto da se bavi reformom, ima ponovo posla s USKOK-om koji češlja njegovo Ministarstvo zbog sumnje da su pojedini poslovi s tvrtkom CUSPIS preplaćeni i zbog potencijalnog sukoba interesa. Također, USKOK istražuje nabavu uređaja za zračenje od 11,2 milijuna kuna, za kojeg se isto sumnja da je preplaćen. 

“Više smo puta govorili da zbog dugova u zdravstvu, obustave lijekova bolnicama i kaosa u sustavu koji traje godinama, ministar zdravstva mora otići. Kao i njegov prethodnik, Beroš u svom resoru nije napravio nikakve stvarne reforme da bi riješio probleme. Jedna od najgorih posljedica lošeg sustava je činjenica da bi se zdravsto moglo privatizirati, što će dovesti do polarizacije društva na one koji si mogu to priuštiti i one koji ne mogu. SDP će se protiv toga oštro boriti svojim prijedlogom reforme zdravstva. Nesposobnost ministra da sustav stvori funkcionalnim nije odavno stvar isključivo Beroša, nego i Andreja Plenkovića, koji ga brani. Međutim, to je problem i cijelog društva jer zdravstvena skrb je pitanje uređene države koja skrbi za svoje građane i zato moramo inzistirati na Vladi koja je u stanju provesti reformu u korist građana”, zaključio je Grbin

Leave a Comment

Your email address will not be published.