Papa Franjo objavio novu encikliku 'Svi smo braća' i osudio agresivni nacionalizam - Kanal 5

Papa Franjo objavio novu encikliku ‘Svi smo braća’ i osudio agresivni nacionalizam

Papa Franjo potpisao je svoju novu encikliku u subotu na grobu svetog Franje u bazilici u Asizu u pokrajini Umbriji.

Papa Franjo pozvao je na promjenu načina razmišljanja, osudivši “kratkovidan, ekstreman, ozlojeđen i agresivan nacionalizam” koji je sve više zastupljen u današnjoj politici.

Njegova poruka je dio najnovije enciklike “Fratelli Tutti” (Svi smo braća) u čijem je središtu društvena pravda.

Govoreći o “određenom nazadovanju” u globalnoj politici, Papa je napisao: “Stari sukobi za koje smo mislili da su zakopani, ponovo izranjaju, a u porastu su i primjeri kratkovidnog, ekstremnog, ozlojeđenog i agresivnog nacionalizma”.

Prema njegovim riječima, “globalna bratska zajednica utemeljena na prakticiranju društvenog prijateljstva naroda i nacija poziva na bolju politiku, onu koja je uistinu u službi zajedničkog dobra”.

“Kada ova zdravstvena kriza prođe, najgori bi odgovor bio da još više uronimo u grozničavi konzumerizam i nove oblike egoističnog samoočuvanja”, ocijenio je Papa Franjo.

Požalio se što su danas, u brojnim zemljama, preuveličavanje, ekstremizam i polarizacija postali političko oruđe te okrivio društvene mreže da pridonose padu standarda u vođenju javnih rasprava.

Papa je potpisao svoju novu encikliku u subotu na grobu svetog Franje u bazilici u Asizu u pokrajini Umbriji. Frano Asiški bio je redovnik poznat po siromaštvu, ljubavi prema prirodi i odbacivanju nasilja, a bazilika sv. Franje u Asizu upisana je na UNESCO-ov popis Svjetske baštine.

Leave a Comment

Your email address will not be published.