Ovo su upute kako se ponašati ako se turisti zaraze u Hrvatskoj - Kanal 5

Ovo su upute kako se ponašati ako se turisti zaraze u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je trenutno boravi više od 140.000 turista pa je Hrvatska kao poželjna turistička destinacija s vrlo dobrom epidemiološkom situacijom izložena novim izazovima i rizicima od koronavirusa.

Zbog pojave većeg broja pozitivnih na koronavirus zadnjih dana Istarski stožer je objavio da svi gradovi i općine u Istri do utorka moraju odrediti moguće kapacitete koji će poslužiti za karantenu i samoizolaciju turista s eventualnom sumnjom na zarazu koronavirusom.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za slučaj zaraze turista u Hrvatskoj.

Strani turisti kojima bude potvrđena korona odmah se prebacuju u za to određenu zdravstvenu ustanovu, dok se domaći turisti, ako nemaju simptome, upućuju u izolaciju kod kuće, vlastitim prijevozom.

Strani gosti koji su kontakti oboljelog mogu se i prije isteka izolacije oboljelog vratiti u svoje matične države, nakon konzultacija sa zdravstvenim vlastima.

Zaposlenici u smještaju u kojem je bio smješten zaraženi turist, a koji su također zaraženi, moraju biti podvrgnuti bolničkom liječenju ili izolaciji. Zaposlenici kojima nije potvrđena bolest, a bili su u kontaktu sa zaraženim turistom, moraju u izolaciju.

Na području Splitsko-dalmatinske županije i Grada Zagreba do daljnjeg su ukinute posjete korisnicima koji koriste uslugu smještaja u sustavu socijalne skrbi, a korisnicima su ukinuti i odlasci kući u posjet kako se za vrijeme boravka izvan smještaja u sustavu socijalne skrbi ne bi zarazili i prilikom povratka virus prenijeli na ostale korisnike.  

HZJZ preporučuje da lokalni stožeri u suradnji s nadležnim zavodima za javno zdravstvo prate epidemiološku situaciju na svom području te da temeljem kontinuiranih situacijskih analiza donose preporuke o daljnjem postupanju vezano uz ukidanje ili dopuštanje posjeta korisnicima smještaja u sustavu socijalne skrbi.

S obzirom na novonastalu situaciju iz HZJZ-a još jednom podsjećaju da su u svim ostalim dijelovima, izuzev preporuka o posjetima, aktualne upute objavljene na mrežnim stranicama HZJZ-a i internet stranici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Leave a Comment

Your email address will not be published.