Ovo je plan premijera Plenkovića za oporavak Hrvatske - Kanal 5

Ovo je plan premijera Plenkovića za oporavak Hrvatske

Hrvatska će na raspolaganju imati milijarde iz europskih fondova, dio su bespovratna sredstva, ali do njih neće bilo lako doći, pa će prvo trebati provesti reforme.

Andrej Plenković danas je predstavio nacionalni plan oporavka, koji će nam omogućiti 6,3 milijarde eura bespovratnih sredstava.

Vratimo se u ljeto prošle godine kad su e zaključivali pregovori o Višegodišnjem financijskom okviru. Hrvatska je tad dobila za idućih 10 godina 24,5 milijardi eura. Kad tome pridodamo oko 5,3 milijarde eura iz okvira 2014.-2020, to znači da ćemo u ovom periodu imati na raspolaganju 30 milijardi eura koje će biti uložene u hrvatsko gospodarstvo, rekao je premijer.

Iz višegodišnjeg financijskog okvira imat ćemo 9 milijardi za fondove kohezijske i regionalne politike, 4,2 milijarde za zajedničku poljoprivrednu politiku, 270 milijuna eura za europski fond za pomorstvo i ribarstvo, 250 milijuna eura za unutarnju sigurnost migracija, 182 milijuna eura za poljoprivredni fond za ruralni razvoj, iz Europskog fonda za solidarnost imamo 717 milijuna eura, dobit ćemo 300 i više milijuna eura za potres koji se odnosio na banovinu plus fond za pravednu tranziciju 96 milijuna eura.

Leave a Comment

Your email address will not be published.