Ovakvu premijerku ili premijera treba Hrvatska - Kanal 5

Ovakvu premijerku ili premijera treba Hrvatska

Ugledni svjetski mediji, poput Timea, uvrstili su Jacindu Ardern, premijerku Novog Zelanda, među 100 najutjecajnijih osoba na svijetu jer je svojim stilom vođenja države pokazala moderan pristup politici.

Dok njeni kritičari tvrde kako Ardern samo radi na vlastitom imidžu, ne rješava životne probleme, gospodarske i društvene činjenice govore suprotno, građani je prepoznaju kao faktor stabilnosti države.

Njema reakcija na snažan potres magnitude 5,9 koji je u nedjelju pogodio područje Wellingtona, glavnog grada Novog Zelanda, zatekao je premijerku Jacindu Ardern, u izravnom uključenju u televizijski program te ubrzo postao viralan i planetarno popularan.

Kada je shvatila da se događa potres, premijerka Ardern je prekinula razgovor s voditeljem tv emisije te potpuno smirena rekla da joj se čini kako je u tijeku snažan potres.

‘Čini se da imamo potres ovdje, prilično dobro trese, vidite stvari koje se tresu iza mene’, rekla je voditelju smireno premijerka Ardern. Nakon 15.tak sekundi, koliko je trajao potres, Arden je kazala da je sve u redu i da mogu nastaviti s razgovorom.

Jedna od njenih prvih premijerskih reakcija na koronavirusom situaciju u gospodarstvu bila je rezanje plaća za 20% sebi i svim ministrima; ‘Ako postoji trenutak da se prevlada jaz između raznih pozicija, to je sad’, izjavila je pritom premijerka Arden. Plaće nije smanjila djelatnicima javnih službi na prvoj liniji obrane od koronavirusa, policajcima i zdravstvenim radnicima, ali njihovim šefovima su plaće također smanjene.

Proglasila je pobjedu nad koronavirusom, a Novi Zeland ima 1386 zaraženih i devet umrlih od covida-19.

U fokus svjetske javnosti došla je nakon terorističkog masakra u novozelandskom gradu Christchurchu, nakon napada na dvije džamije i ubojstva 50 muslimana. Mlada remijerka Jacinda Ardern (38) tada je izjavila da nikada neće izgovoriti ime teroriste.

Ardern je na izvanrednoj sjednici parlamenta svoje obraćenje započela pozdravom “Selam alejkum”, izjavila kako je napadač terorističkim činom želio postati poznat i zato nikada neće spominjati njegovo ime te najavila suđenje po najstrožim zakonima i da će obitelji ubijenih dobiti pravdu. Ovaj napad bio je jedan od najvećih izazova s kojim se Ardern suočila, a zbog svog suosjećanja i mirnoće u odgovoru na stravični pokolj premijerka je oduševila svijet svojim vodstvom.

Tada je najavila i strožu regulaciju za posjedovanje vatrenog oružja, a tijekom posjeta muslimanskoj zajednici na glavi je nosila hidžab kao znak posebnog poštovanja prema ožalošćenima.

Sa samo 37 godina postala premijerka Novog Zelanda, najmlađa šefica države na svijetu. Feministica koja je pridobila simpatije u cijelome Svijetu, za svoje prioritetne političke ciljeve i premijerske zadatke zadala je borbu protiv nejednakosti, poboljšanje ženskih prava kod kuće i na poslu te klimatse promjene. Iako odgojena u vjeri i vjerskim običajima, napustila je crkvu zbog njezinih negativnih i rigidnih stavova o homoseksualnosti.

Dodatne simpatije građana i Svijeta premijerka Ardern je pokupila 2018. kada je rodila dijete i vratila se na posao nakon samo šest tjedana porodiljnog dopusta, te kada je na zasjedanje Ujedinjenih naroda u New Yorku došla s kćerkicom.

Leave a Comment

Your email address will not be published.