Otvorena izložba ''Vukovar i Škabrnja u Zagrebu 29 godina poslije'' - Kanal 5

Otvorena izložba ”Vukovar i Škabrnja u Zagrebu 29 godina poslije”

Gradonačelnik Milan Bandić u auli Gradske uprave otvorio izložbu ”Vukovar i Škabrnja u Zagrebu 29 godina poslije” što ju tradicionalno organiziraju udruge ”Vukovarske majke” i Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Bandić je podsjetio da je u obrani Vukovara život položilo više od 80 Zagrepčana te da je u tim teškim ratnim vremenima na zagrebačkome području zbrinuto oko 5 000 Vukovaraca. ”Izložene fotografije govore tisuću riječi, a podsjetnik su na sve pale u obrani ovoga grada i naše države. Hvala im za sve!”, rekao je gradonačelnik.

Predsjednica Saveza Ljiljana Alvir je kazala da na ovaj način odajemo pijetet svim nestalim i stradalim i da svima poručujemo da ratne strahote nismo zaboravili ni 29 godina poslije. ”Apeliram na zajedništvo i danas kako bismo zaštitili sve one koji su na bilo koji način ugroženi ovom pandemijom”, dodala je.

Prisutne je pozdravio predsjednik HVIDR-e Grada Zagreba Ante Tandara te predsjednik Kluba veterana 148. brigade HV-a i suorganizator izložbe Milan Zanoški.

Milan Bandić se posebnom objavom obratio javnosti povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara u kojoj, između ostaloga, stoji:

“18. studenoga, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, dan je koji oduvijek ujedinjuje Hrvatsku, dan kada se s dužnim pijetetom sjećamo svih onih koji su pali kao žrtve agresije na Hrvatsku, koji su za obranu slobode i samostalnosti Domovine dali sve: svoju mladost, svoje zdravlje, svoje živote…
 
Ova je godina posebna zbog pandemije koronavirusa i zato naš tradicionalni odlazak u Vukovar ili Škabrnju, sudjelovanje u mimohodu, druženja i manifestacije kojima smo inače obilježavali ovaj dan moramo zamijeniti drugačijim pristupom. Međutim, to nimalo ne umanjuje naše osjećaje i našu želju da budemo sa Vukovarom i Škabrnjom, da u našim srcima i mislima budemo sa žrtvama i njihovim obiteljima.


 
Dapače, pokažimo više no ikad što mislimo i koliko nam je važan taj dan i ono što on predstavlja. Zapalimo lampaše u našim prozorima i na taj način recimo hvala za neizmjernu žrtvu te za slobodu i neovisnost u koje su utkani brojni životi i silna energija cijele Hrvatske. Tradicionalno, lampaše palimo i duž cijele Ulice grada Vukovara. Pozivam vas da i ovoga puta budemo jedinstveni, a za one koji ne mogu ili nisu stigli nabaviti lampaše osigurali smo određeni broj na adresama vaših Mjesnih odbora. Čekaju vas danas  od 14,00 sati.
 
Večeras, uoči Dana sjećanja, u 18,30 sati, osvijetlimo Zagreb za naš Vukovar i našu Škabrnju – za našu Hrvatsku!,” stoji u objavi zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Leave a Comment

Your email address will not be published.