ZAGREB Otvoren novi dječji vrtić u Središću - Kanal 5

ZAGREB Otvoren novi dječji vrtić u Središću

Novoizgrađeni dječji vrtić u Središću – područni objekt DV Zapruđe, simboličnim rezanjem vrpce uz pomoć djece koja pohađaju vrtić, otvorila je danas zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević.

Riječ je o objektu namijenjenom za smještaj deset odgojnih skupina – pet jasličkih i pet vrtićkih- ukupne površine od 2.135,57 m², a vrijednost investicije iznosi 38.447.975,00 bez PDV-a.

„Demografska i populacijska politika, odgoj i obrazovanje, gradnja dječjih vrtića i škologradnja dosita su prioriteti Grada Zagreba, a upravo je Središće najbolji dokaz tomu.“, kazala je zamjenica Pavičić Vukičević.

U protekle dvije godine upravo u Središću otvoren je jedan cijeli centar izvrsnosti i odgojno-obrazovni kompleks, u pravom smislu te riječi – prvo, 2018. godine Američka međunarodna škola, početkom prošle godine Osnovna škola Središće, 111. osnovna škola u Gradu Zagrebu, a danas i dječji vrtić, 230. objekt dječjih vrtića Grada Zagreba, što je 44 objekta dječjih vrtića više nego prije samo 20 godina.

„Otvorenjem ovog dječjeg vrtića povećana je dostupnost i pristupačnost predškolskog odgoja i obrazovanja djeci i roditeljima s područja Središća te unaprijeđen nadstandard u sustavu predškolskog odgoja i obrazovanja Grada Zagreba.“, zaključila je dr.sc. Pavičić Vukičević. „Ako ćemo suditi po primjeru Zagreba, pred Hrvatskom je svijetla budućnost!“, kazala je zamjenica.

Otvaranjem ovog objekta zaposleno je i 27 novih djelatnika, te se uime njih, kao i uime svih djelatnika Dječjeg vrtića Zapruđe, prigodno obratila i ravnateljica Daniela Filković: „Godinu i pol dana nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju ovog objekta u sklopu odgojno obrazovnog kompleksa Središće ostvarili smo cilj, a to je da ćemo u ovom objektu djeci, njih 200 koliko će pohađati vrtić, moći pružiti najbolje u predškolskom odrastanju.

Prostor je multifunkcionalan i moderan, ekološki održiv a uz stručni kadar on je uistinu po mjeri djeteta za njegovo skladno, sigurno i kvalitetno i sretno odrastanje.“, kazala je ravnateljica upućujući zahvalu Gradu Zagrebu i pokojnom gradonačelniku Milanu Bandiću bez čije podrške ne bismo danas svjedočili ovom trenutku.

Da podsjetimo posljednja dva desetljeća dograđena je ili novootvorena čak jedna trećina od 440 objekata škola i vrtića u Zagrebu, za što je izdvojeno više od 6 milijardi kuna, a čak ni potres nije zaustavio, pa čak ni usporio, izgradnju vrtića i škologradnju.  Štoviše, ovo je 5. odgojno-obrazovni objekt (nakon škole i vrtića u Resniku, vrtića na Vrbanima i vrtića na Ferenščici) otvoren u Zagrebu nakon potresa.

Uskoro otvaramo i vrtić u Čučerju, kroz nekoliko mjeseci školu na Pongračevom, te nadograđene osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog i Dragutina Domjanića. Ubrzo kreće i nastavak radova na izgradnji Hotelijersko-turističke škole na Botićevom trgu, izgradnja nove OŠ Bukovac, nove XII. gimnazije u Dubravi, vrtića u Svetoj Klari i Kašini, dogradnje OŠ Ante Kovačića i škole u Kupinečkom Kraljevcu, a do kraja godine i radovi na nadogradnji i rekonstrukciji OŠ Jure Kaštelana… Uz to, energetski trenutno obnavljamo 9 škola i vrtića (obnova OŠ Zapruđe završena prošli tjedan).

Obnova škola oštećenih potresom također ide zacrtanim tijekom – od 175 oštećenih, obnovljena su 162 objekta, a obnova većine od preostalih 13 škola bit će završena do rujna ove godine, onih posljednjih kroz nekih 18 mjeseci.

Leave a Comment

Your email address will not be published.