OTKRIVENI TAJNI DOKUMENTI Što su SAD i NATO ponudili Rusiji ? - Kanal 5

OTKRIVENI TAJNI DOKUMENTI Što su SAD i NATO ponudili Rusiji ?

Španjolski list “El Pais” objavio je tajne dokumente o dogovoru Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a, u kojima se navodi da su ključni zahtjevi Rusije u vezi širenja NATO bloka na istok formalno odbačeni.

Međutim, u dokumentima do kojih je došao „El Pais“ navodi se namjera SAD-a i NATO-a da u idućem periodu razgovaraju s Rusijom o pojedinim zahtjevima, kao i mogućnost suradnje u pojedinim područjima.

Pisani odgovori na prijedloge Moskve iz prosinca u velikoj mjeri odražavaju ono što su zapadni dužnosnici javno rekli tijekom napetih razgovora.

NATO je okrivio Rusiju za „značajno, ničim izazvano, neopravdano i stalno” vojno jačanje oko Ukrajine i Bjelorusije. Blok je ponovio svoju podršku „pravu drugih država da biraju ili mijenjaju sigurnosne aranžmane“, odbacivši zahtjev Rusije da Ukrajina ne može postati dio saveza.

Blok predvođen SAD-om negirao je da predstavlja prijetnju Rusiji i tvrdio da je „pružio ruku prijateljstva“, nudeći Moskvi dijalog nakon završetka Hladnog rata početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Prema dokumentima koji su sada objavljeni, NATO nudi opću transparentnost i mjere za izgradnju povjerenja, kao što su razmjena izvješća o međusobnim vojnim vježbama, konzultacije, uspostavljanje telefonske linije za civile i ponovno uspostavljanje odgovarajućih misija u Moskvi i Bruxellesu.

Washington je rekao da je spreman razgovarati o „recipročnim obvezama i Sjedinjenih Država i Rusije da se suzdrže od raspoređivanja ofenzivnih kopnenih raketnih sustava i stalnih snaga s borbenom misijom na teritoriju Ukrajine“.

Što se tiče američkih i snaga NATO-a u istočnoj Europi, njihovo trenutno raspoređivanje bilo je „ograničeno, proporcionalno i u potpunosti u skladu s obvezama prema Osnivačkom aktu NATO-Rusija“, navodi se u dokumentu, dodajući da će saveznici „ojačati obrambeni stav“ ako Rusija napadne Ukrajinu.

Amerika je, kako se ističe, spremna da nastavi razgovore o kontroli strateškog naoružanja s Moskvom, uključujući ograničenja u razmještanju balističkih projektila i nuklearnih bombardera.

Rusija je negirala planove za napad na Ukrajinu i više puta je izjavljivala da vojnu infrastrukturu Zapada duž njenih granica promatra kao prijetnju. Moskva je u prosincu predložila da SAD i NATO potpišu pravno obvezujuće sporazume o tom pitanju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je govorio o ovoj temi i istaknuo da su pisani odgovori poslani Moskvi pokazali da Washington ne poštuje „fundamentalne” sigurnosne brige Rusije. Slične primjedbe u vezi sa zapadnim stavom ranije je iznio i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Leave a Comment

Your email address will not be published.