OTKAZI U HOLDINGU Sindikati neće dati suglasnost za otkaze, nismo zaštitnici uhljeba, ali ne isključujemo mogućnost štrajka - Kanal 5

OTKAZI U HOLDINGU Sindikati neće dati suglasnost za otkaze, nismo zaštitnici uhljeba, ali ne isključujemo mogućnost štrajka

O najavljenim otkazima u Zagrebačkom holdingu na konferenciji za novinare govorili su Mladen Novosel, predsjednik SSSH, Baldo Kovačević, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH), Stjepan Lisičak, predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske (SPIVH), Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH), Denis Paradiš, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV)

Koordinaciju SSSH sindikata Zagrebačkog holdinga d.o.o. čine Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH), Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH), Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH), Sindikat zaposlenih u poljoprovredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV), Sindikat trgovine Hrvatske (STH), Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH), te Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske (USVPRH), navode u pozivu na press konferenciju organizatori.

Novosel je za najavljene otkaze rekao da to nije restrukturiranje Holdinga, nego populističko smanjivanje broja ljudi, a za mogućnost organizacije štrajka je izjavio da ‘apsolutno nijedna sindikalna akcija nije isključena, sve opcije su moguće’. Rješenje je ‘izraditi prije svega poslovni plan Holdinga, utvrditi broj izvršitelja za svako radno mjesto. Ako vi nemate takav plan, idete ko guske u magli. Mi upravi Holdinga želimo pomoći a ne odmoći.

Nama to nije relevantno, svako radno mjesto ili je potrebno ili nije potrebno. Nema veze iz kojeg odjela, svako radno mjesto mora imati svoju potrebu i težinu, za to netko mora biti odgovoran i postavljen, ne znamo ni tko će biti voditelji, ne znamo ništa, ni pšto su radili dosad, ali znamo za 5 mlrd kuna. Mi ne želimo da građani plaćaju skupe komunalije. Bit će sigurno sindikalni akcija, budite uvjereni. Ovakav sporazum sigurno nećemo potpisati.

Sindikalist Denis Paradić je, između ostaloga, rekao; Nemamo mogućnost utvrditi postoji li višak radnike bez sistematizacije, iako znamko da toga ima na njihov se način to ne može utvrditi. Dok mi pričamo o kolektivnom višku 544 djelatnika u pojedinim podružnicama u operativi radnika nedostaje. Ne možemo bez sistematizacije utvrditi pravo stanje. Otkazi neće riješiti nakaradno zapošljavanje koje se šutke događalo godinama.

Ljudima pred Božić poslati poruku o otkazima se ne radi, to nije empatija. Razgovor sindikati nikad nisu odbili, ovo nije dobar put. Treba se resetirati i krenuti pravim putem jer ovo to nije, rekao je Paradić.

Neki su ispali kolateralne žrtve, otkazi neće utjecati na financijsko stanje.

Sindikati nisu zaštitnici i ne podržavaju zapošljavanje uhljeba. Moram to naglasati. Mi nismo ti koji sprečavaju da se riješi pitanje takvih zaposlenika, kako u Holdingu tako i na državnom nivou.

Nisu napravljene analize o radnicima. U Vodovodu se otpuštaju radnici koji nisu administracija, npr. mjesto čistačice, upola ih se smanjuje, trenutno ne stižu obavljati svoj posao, sad se još dodatno smanjuje. Imamo npr i skladištare bez kojih sustav ne može funkcionirati jer oni rade 24 sata, zaštitari koji po posebnom propisu moraju štititi objekte od javnog interesa.

Tko će to obavljati ako oni dobiju otkaz. Gradska vlast se klela da će odustati od outsourceinga.

Poruka gradskoj vlasti koja je dosad podržavala zdrav način života: okrenite guvernal u suprotnom smjer, vratite se na početak, a to je sjesti sa sindikatima. Nekad treba napraviti korak unazad da bi mogao napraviti dva koraka unapijed, a sve u cilju građana Zagreba i radnika Grada Zagreba.

Stjepan Lisičak je rekao kako Holding nije imenovao ni voditelje pojedinih podružnica. “Mi smo tražili da se razgovara po svakoj podružnici, što je višak što manjak. Mi smo tražili da se napravi sistematizacija radnih mjesta, da se vidi što je višak što je manjak. Mi smo se očitovali na vrijeme. Holding je samo rekao to je višak i slijedi otkaz, nisu napravili razvojni program Holdinga, da se mi očitujemo”, rekao je Lisičak.

Baldo Kovačević je iznio svoj stav i viđenje situacije te izjavio; “Mi smatramo da ovaj pristup rješavanju problema gubitka u poslovanju ne može biti razlog za otpuštanje radnika. Bez sveobuhvatne analize stvarnih problema, ne može se paušalno određivati broj radnika i koji je potencijalni višak.”

Mi iz dokumenata nismo iščitali mogućnost uštede na nekim drugim troškovima. ja bih poručio našim članovima i radnicima da ćemo poduzetu sve pravne mjere, da se ne moraju brinuti za radna mjesta, da ćemo poduzeti sve akcije koje budu potrebne.

Godinama se govori o gubicima u Holdingu, nitko nije nikad odgovarao za to, a nakon 19 godina dolazi do promjene vlasti, a nova gradska vlast predlaže sad donošenje odluke o kolektivnom višku radnika u Holdingu i 5 povezanih društava. Ni jedan od sindikata neće potpisati Sporazum o otpuštanju.

Činjenica je da u ovom programu koji smo dobili nema niti jednog prijedloga kako će TH funkcionirati i kako će se riješiti problem finacnijski koji opterećuej Holding. Vidimo samo populističke razloge, do viška radnika došlo je zbog unutarnjih i vanjskih čimbenika podsjeća li vas to na unutarnje i vanjske neprijatelje, ne može to biti razlog. Priča se da postoje uhljebi i izmišljena radna mjesta, za to netko mora odgovarati.

Oni su zamislili da će problem 5 mlrd kuna dubioze riješiti na način da će 12 grupa poslova koji čine pretežito administrativne poslove, da će sve te grupe poslove na neki način anulirati i napraviti jednu grupu s određenim brojem zaposlenih koje mi ne znamo u ovom trenutku. Mi vidimo da su oni izračunali da je 544 radnika viška.

Mi inzistiramo da uprava Holdinga preusmjeri savjetovanja, da počnu razgovarati o konkretnom procesuiranju, poslovnim planovima, o broju izvršitelja i stručnosti i tek onda iz toga može proizaći određeni broj viška radnika, poruka je sindikalista s današnje press konferencije.

Leave a Comment

Your email address will not be published.