Onkolog dr. Davor Kust objasnio kako se može spriječiti trećina svih slučajeva raka - Kanal 5

Onkolog dr. Davor Kust objasnio kako se može spriječiti trećina svih slučajeva raka

Davor Kust, specijalist onkologije i radioterapije, u u emisiji Novi dan N1 televizije govorio je o oboljelima od malignih bolesti.

Rak je drugi uzrok smrtnosti u svijetu, a Hrvatska slijedi negativan trend razvijenih zemalja, kaže Kunst.

“Prema podacima iz 2018., imamo 25 i pol tisuća oboljelih i 13 i pol tisuća umrlih od raka.”

Kust je naglasio da je stadij bolesti pri dijagnozi najviše određuje daljni razvoj.

Foto: Screnshoot

“Što više bolesnik čeka, stadij bolesti raste. I tu je važnost prevencije. No, ako ne možemo spriječiti, važno je rano otkriti bolest kada su šanse izliječenja velike. Rak je i dalje bolest starije populacije. Međutim, primijetili smo da je i sve više mladih – osoba u tridesetima i četrdesetima. I dalje više obolijevaju muškarci, 40 posto su šanse da oboli muškarac, a kod žena je 38 posto. Rizik najviše ima veze s lošim životnim navikama.”

Kod žena su najčešće dijagnoze rak dojke, rak pluća i rak debelog crijeva, a kod muškaraca rak prostate, rak debelog crijeva i rak pluća.

Rak debelog crijeva je najčešća maligna bolest u Hrvatskoj, navodi Kunst.

Kaže kako je neminovno da ćemo nakon pandemije imati problema s onkološkim oboljenjima koja se nisu na vrijeme dijagnosticirala.

“Stadij bolesti raste s vremenom. Ako nemate adekvatnu dijagnostiku, naravno da će biti u kasnijem stadiju i imat će manje šanse za izliječenje.”

Savjetuje da svaki simptom koji traje dulje od tri tjedna prijave liječniku. Osim toga, važni su i samopregledi.

“Svaki simptom koji traje dulje vremena treba prijaviti liječniku. Ne mora se raditi o malignim bolestima. Bilo kakve promjene na koži, u stolici, težini, umor, treba prijaviti.”

Leave a Comment

Your email address will not be published.