OLAF SCHOLZ Njemačka zaustavlja Sjeverni tok 2 - Kanal 5

OLAF SCHOLZ Njemačka zaustavlja Sjeverni tok 2

Njemačka vlada je, nakon ruske invazije istočnih ukrajinskih pokrajina, u utorak zaustavila postupak izdavanja dozvole za rad plinovoda Sjeverni tok 2.

„Njemačka vlada do daljnjega zaustavlja postupak izdavanja dozvole za rad plinovoda Sjeverni tok 2“, javlja njemačka agencija dpa pozivajući se na izvore u vladi.

Projekt Sjeverni tok II je gotov, ali čeka uporabnu dozvolu nakon što su njemačke vlasti zatražile promjene u vlasničkoj strukturi plinovoda. Prema zakonima EU-a opskrbljivač ne bi trebao biti istodobno i vlasnik plinovoda.

Nakon ruske invazije dijelova Ukrajine unutar njemačke vlade su sve glasniji pozivi za zaustavljanjem projekta plinovoda Sjeverni tok 2, kojim bi ruski plin direktnim putem trebao biti dopreman u Njemačku, a koji trenutno čeka uporabnu dozvolu.

„Mi moramo odmah zaustaviti ovaj projekt. To je oduvijek bio naš stav i na tome se ništa nije promijenilo“, rekao je nešto ranije ministar poljoprivrede iz stranke Zeleni Cem Oezdemir u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk.

Oezdemir je rekao da vjeruje kako je ruskom invazijom na istočne ukrajinske pokrajine došao trenutak da se unutar koalicijske socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade razgovara o konačnom zatvaranju projekta.

„To moramo zajednički unutar vlade dogovoriti. Nadam se da i naši koalicijski partneri imaju isto mišljenje o ovom pitanju. Najkasnije u ovom trenutku je došao trenutak da zaustavimo projekt i kažemo okrenimo se obnovljivim izvorima energije“, rekao je jedan od čelnika stranke Zeleni.

On je rekao da „njemačka energetska ovisnost“ o autoritativnim režimima poput onog u Rusiji „mora prestati“.

Njemački kancelar Olaf Scholz je nedavno rekao kako bi invazija na Ukrajinu otvorila mogućnost pokretanja svih raspoloživih sankcija, ali pritom nije izrijekom spomenuo Sjeverni tok 2. Sada je i on, nakon susreta s irskim premijerom Michaelom Martinom, potvrdio zaustavljanje projekta.

Leave a Comment

Your email address will not be published.