OKUČANI Hrvatska slavi 27. obljetnicu Bljeska - Kanal 5

OKUČANI Hrvatska slavi 27. obljetnicu Bljeska

U Hrvatskoj se obilježava 27. godišnjica od vojno-redarstvene operacije Bljesak, u kojoj su hrvatski branitelji 1. svibnja 1995. u manje od 32 sata s oko 7.200 vojnika i policajaca oslobodili dijelove zapadne Slavonije koji su četiri godine bili okupirani.

Operacijom Bljesak je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac, kao i željeznička pruga prema istočnoj Slavoniji.

U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.

Operacijom su oslobođeni i Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada velikosrpskih agresora na zapadnoslavonskom području.

Tijekom akcije srušen je i zrakoplov legendarnog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Rudolfa Perešina, koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. godine zrakoplovom MiG-21 prebjegao u Austriju.

U Bljesku su po prvi puta u Domovinskom ratu korišteni masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a taktičko iznenađenje bili su i tenkovi, dopremljeni željeznicom, koji su ulazili izravno u borbu.

Zbog vojnog poraza u operaciji Bljesak, srpski pobunjenici su 2. svibnja 1995. napali središte Zagreba raketnim sustavom “Orkan” s kasetnim punjenjem, tzv. “zvončićima”, pri čemu je poginulo sedmero ljudi, a oko 200 ih je ranjeno.

Tadašnjeg vođu srpskih pobunjenika Milana Martića Međunarodni sud u Haagu je, uz ostalo, i zbog zapovijedi da se napadne Zagreb pravomoćno osudio za ratni zločin na 35 godina zatvora.

Leave a Comment

Your email address will not be published.