Održana vojna vježba s bojevim gađanjem i raketiranjem iz helikoptera Kiowa Warrior uz LIVE prijenos u ministarstvo - Kanal 5

Održana vojna vježba s bojevim gađanjem i raketiranjem iz helikoptera Kiowa Warrior uz LIVE prijenos u ministarstvo

Piloti 393. eskadrile helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku proveli su na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju osvježenje bojevih gađanja i raketiranja u dnevnim i noćnim uvjetima na ciljeve na zemlji iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.

Po prvi put u potpori obučnog događaja korišten je besposadni zrakoplovni sustav „Orbiter 3B“ zahvaljujući kojem je slika uživo prenošena u sjedište MORH-a.

Riječ je o skupini pilota koji su već ranije stekli potpunu osposobljenost na ovom tipu helikoptera, a provedbom bojevih gađanja pojedinačno i u timu s dva helikoptera osvježili su sposobnost bojnih djelovanja.

Bojna gađanja i raketiranja izvodila su se iz strojnice M3P 12,7 mm, nevođenim raketama Hydra 70 mmm, školskim raketama Helfire te iz osobnog naoružanja puške Heckler-Koch G-36CV.

Po prvi puta potporu obučnom događaju pružala je Obavještajna pukovnija kroz uporabu besposadnog zrakoplovnog sustava „Orbiter 3B“ koji je događaj snimao u dnevnim i noćnim uvjetima. Zahvaljujući prijenosu slike uživo, gađanja i raketiranja u sjedištu Ministarstva obrane pratili su ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec sa suradnicima.

Važnost uključivanja „Orbitera 3B“ u praćenju bojnih djelovanja ogleda se prije svega u integraciji sposobnosti helikoptera OH-58D i bespilotne letjelice Orbiter 3 kroz zajedničku izgradnju IMINT sposobnosti (Imagery Inteligence) i GEOINT sposobnosti (Geospatial Inteligence) 393. eskadrile helikoptera i Obavještajne pukovnije. Posredno će se provesti i analiza mogućnosti u stvarnom vremenu (real-time) precizne evaluacije i korekcije pogodaka.

Foto?video: MORH

„Zadovoljan sam provedbom ovog obučnog događaja osvježavanja pilota helikoptera Kiowa Warrior. Zadržali smo sve naše misije i zadaće u izvršavanju bojnih sposobnosti danju i noću, kao i integraciju s Hrvatskom kopnenom vojskom, Hrvatskom ratnom mornaricom, JTAC timovima i Zapovjedništvom za specijalne snage. Ono čime sam izuzetno zadovoljan je integracija s besposadnim sustavima ‘Orbiter 3’ u kojem smo pokazali mogućnost integriranja naših senzora i obavještajno prikupljanje podataka kroz IMINT i GEOINT. U daljnjoj integraciji razvijamo i dižemo naše sposobnosti za bolju interoperabilnu sposobnost Hrvatske vojske. Zadovoljan sam dostignutim i pokazanim sposobnostima i čestitam svojim pilotima“, rekao je zapovjednik obučnog događaja  pukovnik Krešimir Ražov.

Leave a Comment

Your email address will not be published.