Održana vježba Obalne straže u slučaju onečišćenja mora - Kanal 5

Održana vježba Obalne straže u slučaju onečišćenja mora

U akvatoriju otoka Visa, Obalna straža Republike Hrvatske provela je vježbu pod nazivom “Suzbijanje uljnog onečišćenja mora” brodom OB SB-73 „Faust Vrančić“. U vježbi je sudjelovao I zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva PC-9 „Pilatus“, koji je pod operativnim zapovijedanjem Obalne straže Republike Hrvatske. 

U vježbi je korištena oprema za suzbijanje onečišćenja mora koja je vlasništvo Europske agencije za pomorsku sigurnost, a temeljem Sporazuma o zajedničkoj suradnji između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva Obrane RH u srpnju 2019. godine predana je na privremeno korištenje Republici Hrvatskoj.

Riječ je o specijaliziranoj brani i opremi visokog kapaciteta za prikupljanje teških ulja s površine mora, iz kompleta „RO-trawl 1500“ (DESMI), koja je za potrebe vježbe bila ukrcana na brod OB SB-73. 

Cilj ove vježbe je provjera spremnosti kroz mehanizme reagiranja po Planu intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora. Ujedno, provjerena je razina trenutne spremnosti i stupanj uvježbanosti posade broda za rukovanje opremom te funkcionalnost postojećih materijalno tehničkih resursa.

Foro: Morh

Uz zapovjednika Obalne straže RH, komodora Milana Blaževića i načelnika Odjela za obuku i doktrinu Zapovjedništva Hrvatske ratne mornarice, kapetana bojnog broda Zorana Medvidovića, vježbu su s obalnog ophodnog broda OOB-31 „Omiš“ pratili i predstavnici Državnog ureda za reviziju te članovi Stručnog tijela Središnje koordinacije za nadzor i zaštitu prava i interesa RH na moru.

Leave a Comment

Your email address will not be published.