U Hrvatskoj započelo cijepljenje protiv gripe - Kanal 5

U Hrvatskoj započelo cijepljenje protiv gripe

Započelo je cijepljenje protiv sezonske gripe, a interes za cijepljenje je izuzetno velik.

Od danas cijepiti osobe koje imaju povećan rizik, a riječ je o starijima od 65 godina te o osobama koje boluju od težih kroničnih bolesti. Za te je kategorije cijepljenje besplatno.

Cijena cjepiva za ostale košta oko 96 kuna, a trenutno se do cjepiva može teško i u ljekarnama, zbog malih zaliha koje su trenutno dostupne. 

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavili su upute za cijepljenje protiv gripe. Ove su godine naručili četverovalentno cjepivo protiv sezonske gripe.

“Sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe sukladan je preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu, a temelji se na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni.”

Ove je godine nabavljeno 460.000 doza, što je nešto više od procijenjenih potreba početkom godine.

Naime, početkom godine se tražilo od liječnika koji cijepe da na temelju odaziva na cijepljenje procijene potrebe za ovu jesen. Ukupno je traženo 449.300 doza, a nabavljeno 460.000 doza.

“Zbog povećanog interesa koji se nije mogao predvidjeti u siječnju, u tijeku je nabava i dodatnih 130.000 doza. Većina cjepiva koje se distribuira ide liječnicima obiteljske medicine te očekujemo da će se cjepivo u zdravstvene ustanove distribuirati u tri dijela.

Zbog provođenja protuepidemijskih mjera i povećanog obima posla tijekom pandemije covida-19 dio zavoda za javno zdravstvo neće biti u mogućnosti provoditi cijepljenje kao i dosadašnjih godina zbog čega će veće količine cjepiva distribuirati u ambulante liječnika primarne zdravstvene zaštite (ambulante obiteljske medicine i pedijatrijske ordinacije).

Leave a Comment

Your email address will not be published.