Od 9. ožujka kreće novi krug prijava za subvencionirane stambene kredite - Kanal 5

Od 9. ožujka kreće novi krug prijava za subvencionirane stambene kredite

Početak prijava za subvencionirane stambene kredite Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) je pred vratima. Objava javnog poziva za građane najavljena je za 9. ožujka te će od tada građani moći bankama podnositi zahtjeve za subvencionirane kredite. Nepuna dva tjedna nakon, 21. ožujka, banke će u ime svojih klijenata početi s predajom zahtjeva za subvencije APN-u.

Ove se godine za tu namjenu planira utrošiti 50 milijuna kuna, a oglas će trajati do utroška osiguranih sredstava.

Program subvencioniranih stambenih kredita odlična je prilika za mlade ljude koji žele riješiti svoje stambeno pitanje. Kroz taj program država plaća od 30 do 51 posto mjesečne rate ili anuiteta kredita, najmanje 5 godina. Kako biste sudjelovali u APN-ovom programu, do navedenog datuma potrebno je odabrati nekretninu ili zemljište na kojem ćete graditi svoj dom, odabrati banku u kojoj ćete realizirati stambeni kredit i prikupiti svu potrebnu dokumentaciju.

Ako ste odabrali svoju nekretninu ili zemljište na kojem ćete graditi, idući je korak odabir banke u kojoj ćete realizirati stambeni kredit kako biste na vrijeme saznali sve informacije i prikupili dokumentaciju potrebnu za predavanje zahtjeva za subvencionirane kredite.

Tko sve ima pravo na subvenciju? 

Pravo na subvencioniranje stambenog kredita imaju građani s prebivalištem u Republici Hrvatskoj do 45 godina, koji isto kao i njihovi partneri, nemaju vlasništvo nad nekretninom, ili ju prodaju u svrhu kupnje veće nekretnine, odnosno za gradnju, dogradnju ili dovršetak kuće. Podnositelj zahtjeva mora imati i prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj. 

Država će subvencionirati cijenu odabrane nekretnine do maksimalno 1500 eura/m2, s porezom, točnije do iznosa od 100.000 eura. Subvencionira se mjesečna rata ili anuitet kredita prvih 5 godina otplate kredita, a rok subvencije se produžuje za dvije godine za svako dijete rođeno za vrijeme trajanja subvencije, odnosno za jednu godinu po svakom djetetu u vrijeme prijave za kredit.

Visina same subvencije određena je indeksom razvijenosti područja u kojem se kupuje ili gradi nekretnina, a postotci subvencije iznose od 30% – 51% otplatnog obroka. Rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina.

Leave a Comment

Your email address will not be published.