Obnova nakon potresa počinje tek za 5 tjedana, ovako će izgledati kuće i zgrade, a danas se raspisuje prvi poziv - Kanal 5

Obnova nakon potresa počinje tek za 5 tjedana, ovako će izgledati kuće i zgrade, a danas se raspisuje prvi poziv

Stožer za sanaciju posljedica potresa, Središnji ured za stambeno zbrinjavanje i Ministarstvo graditeljstva na konferenciji za novinare objavili su da obnova nakon potresa na Baniji počinje za pet tjedana. 

Članovi Stožera za sanaciju posljedica potresa, Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje i Ministarstva graditeljstva na konferenciji za medije naveli su faze raspisivanja natječaja za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća i zgrada.

Danas se raspisuje prvi poziv. Gradit će se oko četiri tisuće zamjenskih objekata, a bit će dva tipa kuća – urbana i tradicionalna, uz 6 tehnoloških rješenja – klasična zidana gradnja, suha drvena gradnja, montažna metalna konstrukcija, suha zidana gradnja, modularna betonska gradnja, drvena montažna gradnja.

Vlasnici kuća sami će birati kakvu kuću žele, a o tome će ovisiti i brzina izgradnje. Primjerice, izgradnja temelja traje dva mjeseca, mjesec dana traje izgradnja montažne kuće, a šest mjeseci klasične.

Potpisi za početak gradnje očekuju se kroz pet tjedana, koliko će trajati javna nabava. Početak izgradnje višestambenih zgrada očekuje se u ožujku. Cijena gradnje je u prosjeku 1000 eura po metru četvornom plus PDV.

Prioritete među stradalima određivat će Središnji ured za stambeno zbrinjavanje i jedinice lokalne samouprave, a koliko će ukupno trajati obnova nitko od prisutnih na konferenciji za medije nije želio reći, a odbacivali su i kritike da obnova kasni.

Čelnik Središnjeg ureda za stambeno zbrinjavanje, Gordan Hanžek, rekao je da zna da ima puno kritika na sporost, ali da treba imati povjerenja.

“Voljeli bismo kad biste objektivno valorizirali što je učinjeno. Od medija očekujemo objektivno informiranje”, rekao je ministar Tomo Medved, dodavši da je dosad obnovljeno tisuću kuća i da je to respektabilan napor.

Potpredsjednik Vlade, Boris Milošević rekao je da nisu davana lažna obećanja. “Čuli ste sve napore koji su napravljeni. Radimo i dalje na dizanju tempa. Ono što se oteglo je jedna kvalitetna priprema. U petrinjskom potresu prijavljeno je 39 tisuća oštećenih objekata”, rekao je Milošević.

Leave a Comment

Your email address will not be published.