Objavljeno izvješće o Domu za starije i nemoćne u Splitu - Kanal 5

Objavljeno izvješće o Domu za starije i nemoćne u Splitu

Objavljeno je dugo išečekivano izvješće o stanju u splitskom Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici, u koji je početkom travnja ušao koronavirus te u kojem je od posljedica zaraze 18 štićenika preminulo, a izvješće potpisuju ministar Vili Beroš i ministrica Vesna Bedeković.

U izvješću se navodi kako nije bilo propusta ni od strane Ministarstva zdravstva i Ministarstva demografije, ni od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog ni Županijskog stožera civilne zaštite, a da je i obiteljska liječnica svakodnevno boravila u Domu.

Nije bilo propusta u radu od strane zdravstvenih i drugih djelatnika Doma, ni od strane liječnice obiteljske medicine koja je postupala u skladu s uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, tvrdi se u izvješću. Nije bilo propusta ni od strane radnika Nastavnog zavoda za javnog zdravstvo Splitsko- dalmatinske županije.

Tako piše u izvješću.

“U domovima za starije i nemoćne osobe, zbog niza specifičnosti korisnika za sprečavanje ulaska zaraze u dom bila je nužna ekstremna disciplina svih u pridržavanju uputa o postupanju u procesima koji se odvijaju u domu, a kojih su se pridržavali radnici i korisnici u Domu za starije i nemoćne osobe ‘Split.”, stoji u izvješću.

Novinari su nebrojeno puta tražili izvještaje ministarstava koja su, iz samo užem političkom krugu poznatih razloga. bili nedostupni javnosti. Dokumenti nisu bili dostupni ni resornim odborima Hrvatskog sabora, ali ni skupštinarima Splitsko-dalmatinske županije.

Državno odvjetništvo je dva puta javnosti priopćilo da nema ništa protiv objave izvještaja, a isto je mišljenje stiglo i od glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek.

Leave a Comment

Your email address will not be published.