Objava inspekcijskih nalaza nikako nebi ometala istragu DORH-a - Kanal 5

Objava inspekcijskih nalaza nikako nebi ometala istragu DORH-a

Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak komentirala je potvrdu Državnog odvjetništva, prema kojoj objava izvještaja inspekcija provedenih u Domu za starije i nemoćne u Splitu, ne bi narušila izvide koje DORH i policija provode. 

“Pravo na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti zajamčeno je Ustavom Republike Hrvatske. Unatoč tome, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Ministarstvo zdravstva od javnosti uporno skrivaju izvještaje inspekcija o stanju u splitskom Domu za starije i nemoćne, obmanjujući je lažnim informacijama. Takvo postupanje oličenje je netransparentnosti i neodgovornosti, koje budi opravdanu sumnju u prave namjere Vlade, ali i lokalne vlasti“, poručila je Puljak. 

„Ovakvim načinom ‘komunikacije’ prema javnosti koja neupitno ima pravo znati što su utvrdile inspekcije, Vlada pokazuje da su joj stranački interesi važniji od 18 izgubljenih ljudskih života. To je nedopustivo i za takve postupke nema nikakvog opravdanja, a pogotovo nas čude s obzirom da tvrde kako nisu utvrđene nikakve nepravilnosti“, dodala je Puljak. 

Puljak je upitala i zašto je na čelu doma još uvijek arheolog zaslužan za milijunske gubitke u poslovanju, postavljen od strane HDZ-a, za čijeg je mandata virus ušao u dom. “Niti župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban niti premijer Andrej Plenković ne smatraju važnim da ga s te pozicije smijene pa se pitamo što se to još treba dogoditi da HDZ prestane štititi svoj stranački kadar na štetu građana“, kazala je Puljak.